Slujire arhierească la începutul Noului An civil în Catedrala Episcopală din Caransebeș

1 January 2023 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească la începutul Noului An civil în Catedrala Episcopală din Caransebeș

Preasfințitul Părinte Episcop Lucian s-a rugat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în prima zi a Noului An civil, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului şi face pomenirea Sfântului Vasile.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală alături de un sobor de preoți și diaconi, fiind prezenți numeroși credincioși din municipiul Caransebeș.

De asemenea, în noaptea dintre ani, Părintele Episcop a săvârșit slujba de mulțumire pentru anul ce a trecut, dar și de binecuvântare pentru cel nou, săvârșind rânduiala specială, în cadrul căreia a fost citit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos.

„Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să binecuvinteze cununa anului care a început, să ne ierte pentru toate păcatele săvârșite în anul care s-a încheiat și să ne ajute să punem început bun vieții noastre. Să încercăm să fim mai buni unii cu ceilalți și toți să fim mai aproape de Dumnezeu prin faptă, cuvânt și gând. Să ne curățim simțirile și să ne pocăim în fiecare zi, ca să ieșim în primul rând din criza morală și spirituală în care neamul omenesc s-a fundat. Îl rugăm pe Domnul să ne ajute și nouă să deschidem cât mai des Sfânta Scriptură, așa cum El, când și-a început activitatea publică a deschis Sfânta Scriptură și a citit din cartea profetului Isaia. Și noi să citim din Scriptura Vechiului Testament și mai ales din Scriptura Noului Testament și să ne împărtășim în fiecare zi din cuvântul lui Dumnezeu care are putere multă”, a îndemnat ierarhul după Sfânta Liturghie de duminică, 1 ianuarie.

„Să ne ajute Dumnezeu în acest an 2023 să ne apropie mai mult de Sfântul Potir, împărtășindu-ne cât mai des cu Sfintele Taine. Să medităm și noi la praznicul de astăzi, căci L-am văzut la praznicul care a trecut pe Mântuitorul născut în ieslea sărăcăcioasă din Betleem, iar la praznicul de astăzi Îl vedem Prunc la 8 zile, care se lasă pentru noi și pentru a noastră mântuire tăiat împrejur, ca să împlinească toată legea. Să încercăm și noi să împlinim toată rânduiala bisericii și să medităm permanent la smerenia de care a dat dovadă Fiul lui Dumnezeu pentru noi”, a mai spus Preasfințitul Lucian.

Făcând referire la Sfântul Vasile, Părintele Episcop a subliniat și faptul că „Sfântul Vasile a fost un om al rugăciunii, al faptelor bune, care a citit și a tâlcuit Sfânta Scriptură și a păstrat dreapta credință, dar a fost și un om smerit și a învățat pe toți smerenia, pocăința și viața autentică în Hristos. Să luăm aminte la toate aceste lucruri și să călcăm și noi pe urmele sfinților, căci toți au călcat pe urmele Mântuitorului  Hristos”.

Cu prilejul Anului Nou ierarhul a urat, la finalul sfintei slujbe, tuturor credincioșilor, sănătate și un an roditor, iar celor care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, ani mulţi şi fericiţi, multă sănătate și binecuvântare, pace și bucurie.