Adunarea Eparhială a Episcopiei Caransebeșului reunită pentru bilanț și noi proiecte

4 February 2023 Off By Pavel Canea
Adunarea Eparhială a Episcopiei Caransebeșului reunită pentru bilanț și noi proiecte

Organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale Episcopiei Caransebeșului, s-a întrunit la începutul acestui an pentru a face un bilanț al activității sectoarelor Eparhiei pe anul ce a trecut, dar și pentru a planifica noi proiecte pentru anul în curs.

Astfel, membrii Adunării Eparhiale ale Eparhiei Banatului de Munte, clerici şi credincioşi, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, s-au adunat la Centrul Eparhial din Caransebeș, sâmbătă, 4 februarie, sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Lucian.

Ședința ordinară a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți condus de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu”.

Evenimentul a continuat prin prezentarea raportului general din toate sectoarele și departamentele administrației eparhiale pe anul 2022, de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei. 

„I-am îndemnat pe membrii Adunării noastre Eparhiale să se implice activ în lucrarea Bisericii și să-și aducă aportul cuvenit pentru îmbunătățirea vieții bisericești din Eparhia Banatului de Munte. Cred că membrii Adunării sunt receptivi la toate aceste îndemnuri și vom conlucra pe mai departe înspre binele credincioșilor noștri și înspre binele tuturor preoților din cele 209 parohii și 24 de filii din cuprinsul Eparhiei Caransebeșului”, a afirmat Părintele Episcop.

Unul dintre principalele proiecte ale anului 2022 a fost programul eparhial pliat pe „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”, ce a cuprins săvârșirea în zilele de rând pe întreg anul 2022, a 100 de Sfinte Liturghii și 70 de Sfinte Masluri, în toate cele 10 cercuri pastoral-misionare ale Eparhiei.

În ceea ce privește activitățile sociale, suma cheltuită în anul 2022 pentru susținerea tuturor activităților sociale din Episcopia Caransebeșului, centre sociale, activități filantropice, proiecte europene desfășurate de toate unitățile aflate în subordinea Centrului Eparhial, sau care funcționează cu aprobarea Episcopiei, a fost de 2.336.685 lei. Câteva dintre cele mai importante activități au fost, trimiterea în Ucraina a 6 transporturi umanitare cu produse alimentare neperisabile în valoare de 99.814 lei, s-au acordat ajutoare financiare pentru probleme medicale și sociale în cuantum  de 221.965 lei, iar pentru toate spitalele din eparhie a fost tipărit un număr de 10.000 de cărți de rugăciuni pentru bolnavi, care s-au oferit cu titlu gratuit celor internați în spitalele din eparhie.

Prin Departamentul de Tineret au fost desfășurate 16 tabere TDIS, care au reunit peste 760 de copii din eparhie.  „Tinerii și Maica Vieții” a fost unul dintre proiectele dedicate Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.  Proiectul a constat în slujirea Paraclisului Maicii Domnului în 7 parohii din diferite zone ale eparhiei, la care au participat peste 500 de copii și tineri. De asemenea, în cadrul acestor reuniuni, au fost susținute și cateheze, dialoguri duhovnicești și cuvinte de învățătură pentru tineri. Și în anul 2022 voluntarii de la ATOR au ajuns la aproximativ 700 de copii nevoiași din tot județul prin campania umanitară „Ghetuțele lui Moș Nicolae”. Valoarea campaniei derulată prin cele șase filiale ale asociației fiind de 80.540 lei. Campania a fost organizată și la nivelul parohiilor, în total fiind sprijiniți un număr de 1.840 de copii cu ajutoare în valoare de 230.736 lei.

Totodată, s-a  desfășurat campania de donare de sânge „Împreună dăruim viață”. Prin această campanie, organizată în mai multe locații și mai multe etape, au donat sânge aproximativ 498 persoane.

Unul dintre proiectele propuse pentru anul 2023 a Departamentului de tineret este „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor” – program de rugăciune, cu caracter misionar, catehetic și social, dedicat Anului omagial al persoanelor vârstnice.

După prezentarea raportului, au fost formate 5 comisii de lucru care au discutat și analizat, fiecare în parte, proiectele prin care se poate intensifica viața bisericească în toate sectoarele de activitate ale Episcopiei Caransebeșului în cursul anului 2023. 

Dintre cele mai importante proiecte propuse în „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, amintim: activități și întâlniri dintre preoți și credincioșii vârstnici din parohie, intensificarea activităților liturgice, catehetice și filantropice în spitalele și așezămintele sociale din eparhie, lansarea programului „O Biblie pentru fiecare familie” prin dăruirea Sfintei Scripturi  credincioșilor din Eparhie gratuit, inițierea, organizarea și desfășurarea unui program eparhial destinat formării cântăreților bisericești pentru stimularea cântării în comun la Sfintei Liturghii duminicale.

De asemenea se dorește demararea lucrărilor de pictură la Catedrala Episcopală, extinderea iconostasului, executarea de mobilier bisericesc și renovarea fațadei Catedralei Episcopale. Totodată, sunt vizate campaniile umanitare, sprijinirea învățământului teologic din eparhie, manifestări cultural-religioase, misiunea cu tinerii și continuarea lucrărilor de renovare și înfrumusețare la bisericile și edificiile bisericești din Eparhie.

„Suntem mulțumiți și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate realizările pe care le-am înfăptuit în anul 2022, realizări foarte importante pe toate planurile și în toate sectoarele de activitate. Raportul general prezentat de părintele consilier administrativ-bisericesc a fost unul sintetic și foarte sugestiv, ce a subliniat activitatea Eparhiei Caransebeșului în anul care s-a încheiat, un an închinat rugăciunii, dar și părinților isihaști. În acest an 2023 am făcut deja câteva planuri, am creionat câteva proiecte, iar membrii Adunării Eparhiale și-au adus aportul și au completat procesele verbale cu noi propuneri motivate și întemeiate. Prin tot ceea ce facem ne străduim să aducem prinos de recunoștință înaintașilor noștri și încercăm să facem mai multe lucruri în această Eparhie din dragoste pentru urmași”, a concluzionat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian la final.