Binecuvântare arhierească în Parohia Prisian

27 February 2023 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească în Parohia Prisian

În duminica Izgoniri lui Adam din Rai, a lăsatului sec de brânză, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a cercetat comunitatea Parohiei Prisian din Protopopiatul Caransebeș. Părintele Episcop s-a rugat împreună cu preotul și credincioșii de aici, la Sfânta Liturghie, pe care a oficiat-o în Biserica parohială, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. De asemenea, pentru ierarhul ce păstorește Eparhia Banatului Montan, ziua de 26 februarie, este o zi specială, deoarece în urmă cu 17 ani a fost instalat ca Episcop al Caransebeșului.

Cu acest prilej părintele protopop Virgil Voinea, i-a dăruit Preasfințitului Lucian un buchet de flori, la finalul Sfintei Liturghii, din partea preoților, iar părintele paroh Petru Turnea, i-a dăruit ierarhului din partea comunității din Prisian o icoană.  Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Am sfințit această biserică în 23 noiembrie 2008 și iată, după aproape 15 ani, revenim aici la Prisian și ne bucurăm să vedem o comunitate foarte harnică și apropiată de sfânta biserică. Sfântul locaș de aici arată foarte bine, atât în exterior, cât și în interior, dar ne bucurăm mai ales pentru faptul că părintele a reușit să-i atragă pe oameni la sfintele slujbe și să-i determine să ducă o viață autentică în Hristos și astăzi am avut câțiva credincioși la sfântul potir și mai mulți copii și tineri care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. De aceea, ne bucurăm că astăzi aici la Prisian am văzut o comunitate de oameni credincioși și iubitori de viață spirituală”, a afirmat Părintele Episcop.

„I-am îndemnat pe credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie să înceapă Postul Mare cu bucurie sfântă și cu toții să ținem cont de îndemnurile Mântuitorul, Care ne spune să iertăm pe toți oamenii. Să postim mai ales de la păcate, să ne înfrânăm simțurile și să împletim postul cu smerenia, astfel încât să nu ne asemănăm cu fariseii și fățarnicii. Bineînțeles, trebuie să avem un echilibru, să împletim lucrarea Mariei cu lucrarea Martei și în primul rând să ne adunăm comori în Cer, să căutăm mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, ca acolo unde este comoara noastră să fie și inima noastră”, a mai spus ierarhul.

Parohia Prisian a fost înființată în anul 1999. În 3 decembrie 2000 s-a sfințit locul pentru biserica din Prisian și s-a așezat piatra de temelie. Zidirea noii biserici s-a făcut între anii 2003-2006. Sfântul locaș a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Lucian în 23 noiembrie 2008.

Biserica are formă de navă, construită din piatră și cărămidă, acoperită cu tablă galvanizată. Are o turlă pe care se află o cruce de fier. Pictura bisericii a fost realizată în ulei, de pictorul Romulus Damian în anii 2006-2008.