Competențele viitorilor clerici au fost evaluate la Caransebeș

29 March 2023 Off By Pavel Canea
Competențele viitorilor clerici au fost evaluate la Caransebeș

Teologii care doresc să ocupe un post clerical vacant în Episcopia Caransebeșului, s-au înscris la prima probă din acest an, a examenului de capacitate preoțească, ce s-a desfășurat la Centrul Eparhial din Caransebeș.

În Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu”, candidații au susținut două probe, una scrisă și una orală, marți, 28 martie. În prima parte a zilei, le-au fost evaluate cunoștințele la Teologie Sistematică, precum și Teologie Pastorală, necesare în viitoarea lor activitate.

După afișarea rezultatelor probei scrise, aceștia s-au prezentat în fața comisiei pentru a le fi verificate cunoștințele din mai multe domenii de studiu teologic, precum Omiletică, Catehetică, Liturgică, Tipic, Cântare şi Legislaţie.

Prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, comisia de evaluare ce a apreciat cunoștințele candidaților a fost formată din consilieri eparhiali și cadre didactice de la școlile teologice.

Prin acest examen, Episcopia Caransebeșului ca și angajator, confirmă competențele pe care studenții și absolvenții de teologie le-au dobândit în timpul anilor de studii și de asemenea, este instituția care girează duhovnicește pentru candidații ce urmează să primească o parohie în arealul ei.

Examenul de capacitate preoţească are valabilitate un an de zile pentru cei care au obţinut media sub 9.00 şi doi ani valabilitate pentru cei care au promovat cu cel puţin media 9.00.