Denia Canonului cel Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

30 March 2023 Off By Pavel Canea
Denia Canonului cel Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a oficiat miercuri, 29 martie, Slujba Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Episcopală din Caransebeș.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns în săptămâna a 5-a din Sfântul și Marele Post al Paștilor, iar această săptămână este una specială din perioada Triodului, alături de prima săptămână și ultima săptămână, săptămâna sfintelor pătimiri. În această săptămână a 5-a citim Canonul de pocăință în întregime, dar și Denia Acatistului Bunei Vestiri, pentru că Sfinții Părinți au observat și observăm și noi astăzi, că după 4 săptămâni de post, de urcuș duhovnicesc, de luptă cu patimile, cu poftele, noi slăbim duhovnicește, dar și trupește”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Chiar dacă este o perioadă a curăției, o perioadă a luptei duhovnicești, nu întotdeauna biruim, suntem atacați din toate părțile și lupta noastră este continuă cu ispitele care vin de la trup, de la lume și de la diavol. Poate la începutul postului am avut o deosebită evlavie, dar treptat, treptat și râvna și evlavia au scăzut în intensitate și iată în săptămâna a 5-a suntem chemați din nou să ne revigorăm și să ne fortificăm și sufletul și trupul”, a mai explicat ierarhul.

Părintele Episcop a spus și faptul că trebuie „să dăm dovadă în fața Domnului că punem început bun vieții noastre, și că nu mai păcătuim, iar dacă mai picăm din când în când, să-i cerem ajutorul Domnului și să ne amintim întotdeauna de psalmistul David care s-a pocăit, de fiul risipitor care s-a întors și de tâlharul de pe Golgota care a strigat «Pomenește-mă Doamne când vei veni întru Împărăția Ta!»”.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este oficiat de două ori în Postul Paștilor: în prima săptămână din Post – împărțit în patru zile în cadrul slujbei Pavecerniței Mari și miercuri, în a cincea săptămână, integral, în cadrul slujbei Utreniei zilei de joi.

Vineri, 31 martie, începând cu ora 18, Părintele Episcop Lucian, va săvârși Denia Acatistul Bunei Vestiri la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş.