Dialog duhovnicesc la vremea Postului Mare, al Preasfințitului Părinte Lucian cu tinerii

24 March 2023 Off By Herea Darius
Dialog duhovnicesc la vremea Postului Mare, al Preasfințitului Părinte Lucian cu tinerii

Joi, 23 martie, la sediul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a fost organizat un dialog duhovnicesc, la vremea Postului Mare, al tinerilor atoriști, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Evenimentul a început la orele după-amiezii, reunind un număr de aproximativ 40 de tineri, membri ai organizației, din mai multe zone ale județului – Reșița, Bocșa, Caransebeș, Oravița și Măureni.

În debutul dialogului, ierarhul a prezentat însemnătatea săptămânii de la jumătatea postului mare, în lumina celor două duminici care o străjuiesc – Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci) și Duminica a 4-a din Post (a Sf. Ioan Scărarul). De asemenea, acesta a susținut o scurtă prelegere despre treptele virtuților expuse în Scara Sfântului Ioan.

În cele ce au urmat, dialogul purtat de tineri, împreună cu ierarhul, a continuat pe baza întrebărilor și curiozităților adresate de către tineri, fie adresate în mod anonim, prin scrierea de bilețele, fie în mod direct, prin dialog și intervenții libere.

„Ca de fiecare dată, și această întâlnire a fost pentru noi una frumoasă, aleasă, în care am discutat despre multe profunzimi ale sufletului și despre trăirea creștinească a vieții tinerilor și mai ales despre întărirea sufletelor noastre îndeosebi acum, în Perioada Postului Mare, când fiecare săptămână și zi a sa, prin rânduiala lui, reprezintă un prilej deosebit de a crește și a ne întări. În același timp, tinerii au avut nevoie ca cineva să le explice și să-i încurajeze să pornească pe drumul postirii și al creșterii sufletești, chiar așa timid și stingher cum o facem la început, fiind tineri. Însă faptul că ierarhul nostru a venit și a transmis aceste încurajări și ne-a făcut să înțelegem ce anume caută și vede Dumnezeu din încercarea și strădania fiecăruia de a posti, a fost un lucru minunat pentru noi”, povestește Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

Dintre subiectele cel mai des întâlnite, în cadrul conversației, s-au regăsit sfaturile cu privire la postirea pentru prima dată a tânărului novice în viața bisericească, curiozități privitoare la rânduielile sfintelor slujbe, îndrumare legată de activitatea și misiunea organizației între tinerii care au căutări în zona duhovnicească, dar care nu sunt, încă, parte activă din Biserică, învățături despre dragostea, îngăduința și grija lui Dumnezeu față de tineri, însă nu au lipsit nici experiențele și mărturiile de viață, povestite atât de ierarh, cât și de tineri prezenți la întâlnire.

Dialogurile duhovnicești ale tinerilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, sunt o activitate organizată în mod frecvent de către tinerii de la ATOR Banatul de Munte, în scopul apropierii tot mai mari, a membrilor mai vechi și mai noi ai organizației, de Biserică, dar și în scopul aflării cât mai multor informații și învățături relevante pentru viața creștinilor, a tinerilor creștini, îndeosebi în zilele noastre.

În finalul evenimentului, atât ierarhul, cât și coordonatorii organizației de tineret i-au îndemnat pe toți cei prezenți să participe la Marșul pentru viață „Viitorul este pro-viață”, care va avea loc sâmbătă, 25 martie, de la ora 15:00, la Caransebeș.