Hram la Mănăstirea Nera

25 March 2023 Off By Pavel Canea
Hram la Mănăstirea Nera

La sărbătoarea Bunei Vestiri a fost zi de bucurie duhovnicească pentru obștea monahală de la Mănăstirea Nera, județul Caraș-Severin. Așezământul monahal și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, iar cu această ocazie Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în paraclisul „Buna Vestire” al mănăstirii. În prezent, mănăstirea găzduieşte aproximativ 100 de vieţuitoare. Pe lângă programul de rugăciune, maicile de la Nera prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar.

Foarte mulți credincioși au venit în această zi la așezământul monahal de lângă localitatea Sasca Montană pentru a primi binecuvântare și putere de continuare în urcușul spre Înviere. Sfintele slujbe au fost înfrumusețate la strană de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„La mănăstirea Nera maicile se ocupă cu tot ceea ce înseamnă medicină naturistă, preparând din plantele medicinale tot felul de medicamente, remedii pentru afecțiunile trupești, dar credem că în mod special maicile de aici se îndeletnicesc cu lucrarea Mariei, rugăciune permanentă, rugăciune consistentă și o viață închinată în exclusivitate lui Dumnezeu și slujirii aproapelui. Astăzi, la sărbătoarea Bunei Vestiri am ales să fim din nou aici la Nera, să ne bucurăm duhovnicește, mai ales că suntem în Postul Mare și avem nevoie de întărire duhovnicească, atât la Liturghie, cât și prin comuniune frățească de rugăciune, căci, aici întotdeauna simțim că maicile și părinții se roagă și cultivă sfintele virtuți ale desăvârșirii, îndemnându-i și pe credincioși ca să parcurgă acest drum spre Împărăția Cerurilor”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Mănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană. Aşezământul monahal a apărut la iniţiativa şi prin strădaniile domnului dr. Pavel Chirilă, specialist în tratamente naturiste. Mănăstirea are o biserică principală din lemn închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Mai sunt alte paraclise mici, închinate Sfinților Arhangheli, Sfinților români, Cuviosului Mucenic Ioan Rusul, Sfântului Ierarh Nicolae și Cuviosului Siluan Athonitul. La intrarea pe poarta mănăstirii, în partea dreaptă, se află și o mică biserică în stil bizantin zidită în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina.

În anul 2007 Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a pus piatra de temelie la paraclisul de iarnă al mănăstirii, cu hramul Buna Vestire. La 24 martie 2014, în ajunul praznicului Maicii Domnului, Buna Vestire, paraclisul a fost sfințit.