Mărturisire și rugăciune în Duminica Ortodoxiei, la Caransebeș

5 March 2023 Off By Pavel Canea
Mărturisire și rugăciune în Duminica Ortodoxiei, la Caransebeș

Preoți, preoți profesori, profesori de religie, elevi seminariști, copii și tineri din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, dar și credincioși de toate vârstele din municipiul Caransebeș și din întreaga Eparhie a Caransebeșului, au mărturisit dreapta credință participând în prima duminică din Postul Mare la tradiționala Procesiune a Tinereții, ce s-a desfășurat duminică, 5 martie, pe traseul Seminarul Teologic – Parcul Dragalina – Catedrala Episcopală din Caransebeș. Cu toții au purtat icoane în mâini și au cântat pricesne, arătând necesitatea cinstirii icoanelor și mărturisirea dreptei credințe, într-o lume în care atenția este îndreptată mai mult la cele materiale.

La Catedrală i-a așteptat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, dimpreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi. Ierarhul i-a binecuvântat, intrând apoi în sfântul locaș, unde a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. La sfânta slujbă, la momentul potrivit, s-au împărtășit cu Dumnezeieștile Taine foarte mulți credincioși, printre care copii și tineri. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei, dirijat de părintele profesor Petru Paica.

„Din 843 și până astăzi în întreaga Ortodoxie, în prima duminică din Postul Mare, se cinstește dreapta credință, biruința Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor, asupra tuturor învățăturilor greșite. Astăzi am fost în același duh și suntem în toată vremea și în tot ceasul, în același duh cu Sfinții Apostoli și cu toți Sfinții Părinți ai Bisericii, mărturisind dreapta credință și cinstind așa cum se cuvine icoanele, care nu sunt chipuri cioplite, nu sunt idoli, ci sunt ferestre spre Divinitate, ferestre spre Împărăția Cerurilor, ferestre prin care noi ne apropiem mai mult de Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, de Maica Domnului și de toți sfinții care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac. Așadar, astăzi ne-am bucurat la această procesiune și la această Sfântă și Dumnezeiască Liturghie și mai ales ne-am bucurat când am văzut că soleea Catedralei noastre s-a umplut de credincioși pregătiți ca să se împărtășească cu Sfintele Taine și dornici să-L primească pe Mântuitorul Iisus Hristos în ființa lor”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Mulți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, mai ales că am petrecut în biserică, în rugăciune și post, prima săptămână din acest urcuș al nostru spre Învierea lui Hristos. Dumnezeu să fie cu noi pe mai departe și să încercăm să mărturisim și să apărăm dreapta credință cu timp și fără de timp, cu prețul vieții, mai ales că trăim vremuri complicate și controversate și este nevoie să ieșim cu toții, nu numai noi preoții, ci și credincioșii, să mărturisim dreapta credință fără sfială și fără ezitare, pentru că Ortodoxia este calea cea dreaptă și sigură către Împărăția Cerurilor”, a mai spus Părinte Episcop.

Părintele vicar eparhial, arhimandrit Constantin Timiș, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.