Olimpiada de Religie în Episcopia Caransebeșului

19 March 2023 Off By Pavel Canea
Olimpiada de Religie în Episcopia Caransebeșului

În a treia săptămână din Postul Mare, sâmbătă, 18 martie, s-a desfășurat la Coronini, pe Clisura Dunării, faza județeană a Olimpiadei de Religie, pentru cei peste 150 de elevi din județul Caraș-Severin, ce s-au înscris în acest an să dovedească dragostea lor pentru disciplina Religie.

Evenimentul a avut loc în moderna Școală Gimnazială din Coronini, unde s-a desfășurat proba scrisă, elevii participanți având posibilitatea de a rezolva subiectele alcătuite în conformitate cu programa de examinare pentru olimpiadă.

La finalizarea examenului, olimpicilor le-a fost oferită o masă, după care au vizitat Cetatea Sfântul Laudislau, o cetate medievală ce se află în comuna Coronini. După-amiază, la Casa de Cultură din Coronini, a avut loc festivitatea de premiere precedată de mesajele organizatorilor și partenerilor implicați în buna desfășurare a acestui eveniment didactic.

A fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pentru a-i binecuvânta pe elevi și a le oferi premiile ce au constat în diplome, cărți și iconițe.

„Profesorii de religie s-au ocupat îndeaproape de pregătirea acestor elevi harnici și sârguincioși, credincioși și inimoși, care au fost și în acest an dispuși și disponibili să participe la această olimpiadă, să vorbească și să scrie despre cuvântul lui Dumnezeu. Credem că participarea în număr mare la Olimpiada de Religie este un lucru benefic pentru biserica locală, dar și pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. Rezultatele orei de religie, dar și a catehezelor din bisericile parohiale, se văd prin acești copii frumoși, inimoși și credincioși, care iubesc această disciplină și iubesc în mod special evanghelia lui Hristos, viața în Hristos”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Tuturor elevilor participanți le mulțumim, îi felicităm din inimă, îi binecuvântăm și îi îmbrățișăm părintește, pe toți cei care au dat dovadă și în acest an de deschidere și disponibilitate, participând la această frumoasă și bine organizată Olimpiadă de Religie. Dumnezeu să ne ajute ca pe mai departe să aruncăm sămânța cuvântului lui Dumnezeu în inimile și sufletele tinerilor noștri, astfel încât societatea noastră să fie mai bună și să se îndrepte pe drumul cel bun, spre împărăția lui Dumnezeu și spre cultivarea iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele”, a mai spus Părintele Episcop.

Și anul acesta Olimpiada de Religie s-a desfășurat pe parcursul a două zile. Astfel, elevii și profesorii participă duminică, 19 martie, la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele arhimandrit. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoți, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă. În cadrul sfintei slujbe, cei care s-au pregătit dintre elevi și profesori, se pot bucura și de împărtășirea cu Sfintele Taine.

Faza județeană a Olimpiadei de Religie din județul Caraș-Severin a fost organizată de Episcopia Caransebeșului alături de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, având ca parteneri Primăria Orașului Moldova Nouă, Protopopiatul Moldova Nouă, Consiliul local al Primăriei Coronini, Școala Gimnazială Coronini, Universitatea „Babeș Bolyai”, Liceul Tehnologic „Clisura Dunării”, Pensiunea „Elis”-Coronini, EPC Catering Banatul de Munte, Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă, Borka Express Transport și Casa Alex.