„Tinerii ortodocși, azi” – un atelier actual, organizat pentru tineri la Duminica Ortodoxiei

6 March 2023 Off By Herea Darius
„Tinerii ortodocși, azi” – un atelier actual, organizat pentru tineri la Duminica Ortodoxiei

Pentru a marca Duminica Ortodoxiei într-un mod aparte, în rândul tinerilor, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, la Caransebeș a fost organizat un atelier de dezbateri și discuții pe teme de actualitate, intitulat „Tinerii ortodocși, azi”.

Activitatea a fost găzduită la Restaurantul „Palace” din Caransebeș și a reunit un număr de aproximativ 70 de tineri, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, alături de elevi ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Fiind inițiată de către Sectorul Cultural al eparhiei și desfășurată de voluntarii de la ATOR Banatul de Munte, întâlnirea a debutat cu câteva jocuri a căror principal scop a fost cel de socializare și introducere în activitățile ulterioare, care aveau să exploreze anumite valori importante ale tinerilor prezenți, dar și creșterea din punct de vedere duhovnicesc, îndeosebi acum, în perioada Postului Mare.

Astfel, cei 70 de tineri au fost divizați în 4 grupe de lucru și au luat parte cu toții la câte o dezbatere privind 3 teme importante: postul, rugăciunea și dragostea. În cadrul acestor dezbateri, fiecare grupă a primit o serie de patru afirmații, în funcție de tematica dezbătută, față de care tinerii aveau sarcina să se poziționeze „pro”, „contra” sau „nu știu” și, mai ales, să aducă argumente solide care să susțină o anumită poziționare a lor vizavi de o situație și să fie convingători în fața celorlalți colegi. Deși activitatea a fost una provocatoare, s-a dovedit a fi utilă pentru tineri, deoarece aceste dezbateri au fost în primul rând un prilej de socializare și interacțiune, iar în al doilea rând, unul de aflare a gândirii și atitudinii lor vizavi de mai multe situații date.

În urma acestor dezbateri, moderate de către voluntarii ATOR Banatul de Munte, a urmat un dialog duhovnicesc, susținut de către arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, cu tinerii prezenți. Părintele arhimandrit a avut o prelegere interactivă, discutând cu tinerii despre post, iertare, plăcere, rugăciune și dragoste. Ceea ce s-a dorit și realizat, prin acest dialog duhovnicesc, a fost ca, în primul rând, acesta să fie un dialog, în care tinerii să fie angrenați într-o discuție liberă, cu părintele arhimandrit, adresând întrebări, dar și intervenind cu păreri și trăiri personale referitoare la subiectele abordate. Părintele Casian a explicat, într-un mod simplu și profund, care este însemnătatea reală a postului, exemplificând modul în care creștinii ar trebui să se raporteze la acesta, în scopul creșterii lor duhovnicești. Totodată, un lucru interesant pentru cei prezenți, care a fost discutat, în cadrul dialogului duhovnicesc, a fost modul în care credincioșii participă și sunt conectați la sfintele slujbe, tinerilor fiindu-le explicată simbolistica poziționării lor în sfântul lăcaș, în raport cu Sfântul Altar, dar și cu slujitorii.

Întregul atelier s-a dovedit a fi o activitate de succes și folositoare pentru toți tinerii prezenți, întrucât subiectele numeroase, propuse și abordate, au fost de actualitate atât pentru perioada Postului Mare, cât și pentru trăirea și creșterea de zi cu zi a tinerilor, pentru care căutările și întrebările și nevoia de răspunsuri, în special din sfera duhovnicească, sunt specifice.

Pentru al treilea an, în Episcopia Caransebeșului, Duminica Ortodoxiei a fost marcată într-un mod aparte de organizarea acestui tip de activitate duhovnicească și interactivă, dedicat tinerilor, care are scopul, pe de-o parte, să ofere răspunsuri la întrebările lor și să ofere un alt orizont, mai clar și încurajator, al trăirii și creșterii lor spirituale, iar pe de altă parte să ofere contexte de interacțiune și de apropiere a tinerilor, unii de ceilalți, care sunt atât de necesare în aceste vremuri în care tendința generală nu este aceea de apropiere, ci de îndepărtare.