Binecuvântare arhierească la Moniom

18 April 2023 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească la Moniom

În a treia zi de Paște a fost un moment important pentru comunitatea Parohiei Moniom, Protopopiatul Reșița. În această zi Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a sărbătorit Paștele tinerilor, dar și 10 ani de misiune cu copiii și tinerii în Episcopia Caransebeșului, alături de preotul paroh, autorități locale, credincioși din parohie, dar și foarte mulți copii și tineri de la centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului și de la ATOR Banatul de Munte. Paștele tinerilor este un moment de comuniune anual, organizat de ATOR Banatul de Munte. De asemenea și pentru părintele paroh a fost un moment aniversar, întrucât în anul 2013 a fost numit preot paroh în această parohie.

Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială din Moniom, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”. La final seniorii parohiei care sunt implicați în mod activ în viața parohiei au primit din partea ierarhului diplome de excelență. De asemenea, Preasfințitul Lucian și cei care au sprijinit Departamentul de tineret al Eparhiei în cei 10 ani de activitate, au primit plachete aniversare. Totodată, ierarhul a primit cu această ocazie din partea părintelui paroh o cruce de binecuvântare.

„Am slujit Sfânta Liturghie înconjurat de foarte mulți tineri și copii, pentru că părintele paroh, dar și inspector cu tineretul în Eparhia noastră, are o lucrare articulată de 10 ani cu tinerii din Banatul de Munte. Și noi astăzi ca la un nou Emaus am venit aici la Moniom să oficiem Sfânta Liturghie și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, căci El este pâinea vieții, El este Lumina lumii și suntem conștienți că doar Mântuitorul ne poate oferi un echilibru în această viață și nădejdea Învierii și a vieții celei veșnice”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Părintele Mihai Ciucur, parohul comunității din Moniom este și inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, ce desfășoară o bogată activitate prin cele 16 centre de tineret și prin Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.  

„Îl felicităm pe părintele Mihai Ciucur și pe toți cei care sunt alături de dânsul în această misiune frumoasă. Dumnezeu să ne dea tuturor putere, sănătate și binecuvântare în această lucrare atât de necesară cu tinerii și copiii, mai ales că trăim vremuri complicate și tinerii au nevoie de cuvântul lui Dumnezeu, au nevoie de cuvântul bisericii și de un sprijin din partea noastră. Lucrarea cu tinerii în Eparhia Caransebeșului este o lucrare articulată, o lucrare frumoasă și sperăm ca pe mai departe tinerii noștri, voluntarii ATOR BM s-o continue cu binecuvântarea Arhiereului Celui Veșnic, Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a afirmat ierarhul.

Parohia Moniom este situată la 6 km de municipiul Reșița și aparține din punct de vedere administrativ de municipiul reședință de județ. Biserica parohială din Moniom a fost ridicată prin efortul comunității, fiind sfințită pentru prima dată la 19 decembrie 1904.