Corala „Armonia”, în concert extraordinar la Caransebeș

19 April 2023 Off By Herea Darius
Corala „Armonia”, în concert extraordinar la Caransebeș

Noi suntem ai României”, va răsuna, în după-amiaza din Duminica Tomii, 23 aprilie, începând cu ora 17, în curtea Reședinței Episcopale din Caransebeș, prin glasurile Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului alături de Ansamblul folcloric „Muzica Divertis”, în cadrul concertului extraordinar organizat cu prilejul sărbătoririi hramului Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș. Repertoriul coralei Armonia va cuprinde piese folclorice culese din întregul cuprins al României, dar și muzică patriotică. 

Această manifestare artistică și culturală este sponsorizată de domnul Adrian Dumbravă, manager al Spitalului Municipal din Caransebeș, și se înscrie în cea de-a XVI-a ediție a Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului, în cadrul cărora vor fi organizate o serie de acțiuni religioase, artistice și culturale în Eparhia Banatului de Munte.

Corala bărbătească „Armonia” a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea la iniţiativa Pr. Arhid. Asist. Univ. Iulian Dumitru.  În prezent, Corala  „Armonia” este compusă din 30 de membri (clerici, studenţi si masteranzi ai Facultăţilor de Teologie si Arte ale Universitatii Ovidius). Repertoriul acesteia este foarte diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice si monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale românesti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.

În cei 23 de ani de activitate, corala s-a bucurat de un succes răsunător nu doar în țară, ci și în străinătate, prin participarea la mai multe competiții corale internaționale, precum participarea la World Choir Games în Cicinnati, SUA, cel mai prestigios concurs coral la nivel mondial, unde a fost dublu medaliată cu aur, participarea la European Choir Games la Graz, în Austria, fiind medaliată cu aur la sectiunea „Folclor” și cu argint la secțiunea „Artă Sacră” și cu Marele Premiu la secțiunea Cor bărbătesc de cameră, succes repetat și la Riga, Letonia, în cadrul World Choir Games, dar și la Magdeburg, Germania, în cadrul European Choir Games și Grand Prix of Nations.

Popasurile spirituale și muzicale ale Coralei Armonia au fost mult mai multe, cuprinzând și țări precum Israelul, Spania, Franța, Marea Britanie, Grecia, dar și meleagurile românești, reprezentând o prezență muzicală armonioasă, cu un repertoriu bogat și diversificat.

De asemenea, Corala și-a pus în valoare personalitatea muzicală imprimând mai multe discuri si DVD-uri.

„Armonia” corală, prin concertul extraordinar „Noi suntem ai României”, invită sufletele însetate de frumos să se hrănească din „potirul” harului divin revărsat lumii prin muzică, dăruind acestora un popas muzical de odihnă în tumultul vieții cotidiene pline de stres și încercări.