Liturghie arhierească la biserica istorică din Răcășdia

3 April 2023 Off By Pavel Canea
Liturghie arhierească la biserica istorică din Răcășdia

Credincioșii din Parohia Răcășdia, Protopopiatul Moldova Nouă, s-au bucurat să-l aibă alături de ei, în Duminica a 5-a din Postul Paștelui, pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Au participat la sfânta slujbă autorități locale și mulți credincioși, printre care copii și tineri îmbrăcați în port popular. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Avem aici o comunitate euharistică bine consolidată și foarte mulți credincioși activi și atașați de sfânta biserică. De 8 ani nu am mai slujit la Răcășdia Sfânta Liturghie și de aceea ne-am gândit ca înainte de praznicele împărătești «Intrarea Domnului în Ierusalim» și «Învierea Domnului», să venim în mijlocul acestor buni credincioși și să fim alături de părintele paroh Gheorghe Țibuleac, pentru că acești credincioși au dat dovadă de fidelitate și au fost întotdeauna prezenți la chemarea bisericii. Așadar, ne bucurăm pentru că avem la Răcășdia o comunitate dinamică, harnică, iată, tineri care au răsărit din această comunitate și la ora actuală slujesc Biserica Mântuitorului Hristos în diferite trepte, preoți sau diaconi. De asemenea, ne-am bucurat căci astăzi foarte mulți dintre credincioșii prezenți s-au apropiat de Sfântul Potir și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, mai ales că au trecut 5 săptămâni din urcușul nostru spre Înviere”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Suntem chemați, nu numai în Postul Mare, la pocăință, la schimbarea vieții, la întoarcerea spre Dumnezeu. Și Maria Egipteanca și fiul risipitor s-au întors, au pus început bun vieții lor și Dumnezeu le-a primit dragostea și părerea de rău pentru păcatele săvârșite. Într-adevăr cuvântul Mântuitorului din evanghelia de astăzi subliniază acest lucru atunci când i-a iertat păcatele femeii desfrânate și a spus că acea femeie păcătoasă va fi iertată pentru că a iubit mult. Celui care iubește mult, mult i se iartă, de aceea să luăm aminte la cuvintele Mântuitorului și niciodată să nu cădem în deznădejde, să mergem pe drumul mântuirii având în fața ochilor cuvântul Domnului care ne spune și nouă să iubim mult, căci dacă iubim mult ni se va ierta mult”, a mai explicat ierarhul.

În Parohia Răcășdia a existat o biserică veche din lemn construită în anul 1733. Actualul sfânt locaș cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construit în stil baroc între anii 1770-1778, fiind sfinţit de episcopul Vichentie Popovici la data de 15 decembrie 1778. În 1803 a fost pictat iconostasul, apoi în 1903 biserica este pictată de Filip Matei, restaurată tot de el în 1927.