Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș și-a sărbătorit hramul

10 April 2023 Off By Pavel Canea
Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș și-a sărbătorit hramul

În duminica Floriilor Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș. Ierarhul alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie, la care au participat numeroși credincioși din parohia Cartierului Nord, dar și din întreg municipiu, veniți să participe la sărbătoarea hramului acestei parohii. Foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La finalul Sfintei Liturghii Părintele Episcop le-a adresat celor prezenți și un cuvânt de învățătură în care le-a vorbit despre însemnătatea Praznicului Floriilor.

„Este singura biserică din Eparhia noastră care are hramul «Praznicul Floriilor», de aceea am socotit de bine să lăsăm Catedrala Episcopală și la acest praznic să revenim aici și să-L primim pe Mântuitorul Iisus Hristos în cetatea sufletului nostru, așa cum l-au primit locuitorii Ierusalimului din vremea aceea. Și noi astăzi, mai ales în timpul Sfintei Liturghii, L-am primit pe Domnul, care a bătut la ușa sufletului fiecăruia dintre noi și a dorit să intre în cetatea dinlăuntrul nostru, pentru că «Dumnezeu voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină»”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Îi felicităm pe toți credincioșii din această parohie și în mod special îl felicităm pe părintele paroh, care ține aici candela rugăciunii și lucrării aprinsă. Această biserică a renăscut, s-a înfrumusețat și s-a renovat, dar în același timp observăm că părintele paroh a lucrat foarte mult și la biserica vie din sufletele credincioșilor. Avem foarte mulți credincioși atașați de această biserică, foarte mulți astăzi s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului și iată am primit cu toții har peste har și putere de sus, ca să continuăm lupta cea bună și în săptămâna Sfintelor Pătimiri, iar la finalul acestui post să ne întâlnim cu Domnul și Mântuitorul sufletelor noastre și să putem cânta împreună cu Apostolii și mironosițele femei: «Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le»!”, a mai arătat Părintele Episcop.

Toți credincioșii ce au participat la Sfânta Liturghie au primit iconițe cu Praznicul „Intrării Domnului în Ierusalim” și ramuri de salcie, pentru a duce și în casele lor binecuvântarea acestei mari sărbători a Floriilor. De asemenea, au avut posibilitatea să se închine și la sfinte moaște, aduse de la Mănăstirea Nera, pentru această zi de hram. 

Biserica din cartierul Nord a fost donată Episcopiei Caransebeșului de comunitatea evanghelică de confesiune augustană în luna martie a anului 2017. Sfântul locaș, singurul din municipiu care are hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim”, se află în incinta Protopopiatului Caransebeș.