Sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” în Episcopia Caransebeșului

21 April 2023 Off By Pavel Canea
Sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” în Episcopia Caransebeșului

La praznicul închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” – Vasiova din județul Caraș-Severin s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, care a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al așezământului monahal. Părintele Episcop a mers să cerceteze obștea mănăstirii în această zi de sărbătoare întrucât pe lângă hramul principal „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, acest așezământ este ocrotit și de Maica Domnului, având ca hram secundar „Izvorul Tămăduirii”.

„Am revenit la sfânta mănăstire de la Bocșa Vasiova, o mănăstire ocrotită de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, dar și de Sfânta Cuvioasă Parascheva, pentru că avem hramul cuvioasei la paraclisul de iarnă. Așadar, am revenit cu bucurie aici la Vasiova, la praznicul închinat Maicii Domnului, am săvârșit Sfânta Liturghie, dar și Sfințirea Apei la izvorul cu apă tămăduitoare care se găsește în imediata apropiere a acestui așezământ monahal. Am chemat-o astăzi în rugăciunile noastre pe Maica lui Dumnezeu și Maica Luminii ca ea să ne vindece și pe noi de neputințele sufletești și trupești”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

La intrarea în mănăstire se află un izvor cu apă tămăduitoare despre care se spune că un miner și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe ochi cu apă din izvor. Obștea mănăstirii mărturisește că toți cei ce vin cu credință la acest izvor primesc vindecare.

„Aici la Vasiova, un orb și-a dobândit vederea după ce s-a rugat, s-a spălat pe față și a gustat din apa tămăduitoare de la acest izvor. Cel care s-a tămăduit aici a fost originar din Ocna de Fier și așa a început construirea acestei mănăstiri lângă izvorul cu apă tămăduitoare. Așadar, găsim o oarecare asemănare între biserica „Izvorul Tămăduirii” de la Constantinopol și Mănăstirea Vasiova din Episcopia Caransebeșului”, a concluzionat Părintele Episcop.

După Sfânta Liturghie Părintele Episcop Lucian împreună cu soborul de preoți și obștea mănăstirii au mers în procesiune până la acest izvor, ierarhul oficiind aici potrivit rânduielii slujba sfințirii celei mici a apei sau Aghiasma mică. La slujbă au participat autorități locale precum și un număr însemnat de pelerini.

În prezent, Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova este îndrumată de monahia stavroforă Varvara Sântiuan. Vieţuitoarele se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului.

De asemenea, și la Mănăstirea Gornea Preasfințitul Părinte Lucian a delegat pe părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural, care a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada bisericii mănăstirești. În continuare a săvârșit și sfințirea mică a apei la izvorul din curtea mănăstirii. Totodată, la același praznic, al Izvorului Tămăduirii, Așezământul medical-creștin „Izvorul Tămăduirii” din Marga, și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej delegatul Preasfințitului Părinte Lucian, părintele protopop Virgil Voinea a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica așezământului, după care a săvârșit și slujba de sfințire a apei.