Zi de mare praznic pentru Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin

20 April 2023 Off By Herea Darius
Zi de mare praznic pentru Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă, pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească. La ceremoniile prilejuite de hramul Catedralei Episcopale au participat un număr de nouă arhierei.

Drept-slăvitorii creştini severineni şi din localitățile învecinate au venit în număr mare să se roage la ceas de cucernică prăznuire alături de Arhipăstorul lor sufletesc, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, și să primească arhierești binecuvântări de la cei nouă ierarhi ce au slujit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie.

La slujba euharistică au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, preoți, personalități ale vieţii culturale severinene iubitori de spiritualitate şi cultură.

Programul manifestărilor de joi, 20 aprilie 2023, a început la ora 8.30 cu primirea și înveşmântarea ierarhilor la Centrul Eparhial. La ora 9.00 a avut loc procesiunea cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Centrul Eparhial la Catedrala Episcopală. La ora 9.30 a început  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi sub protia Înaltpreasfinţitului Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Din sobor au mai făcut parte: Preasfinţitul Lucian – Episcopul Caranșebeșului, Preasfinţitul NICODIM – Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfinţitul Galaction – Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Visarion – Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Nestor – Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfinţitul Ieronim – Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul Benedict Bistrițeanul – Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi Preasfinţitul Gherontie Hunedoreanul – Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Alături de soborul celor nouă Ierarhi a slujit și un număr mare de preoți și diaconi, în mare parte invitați din diferite părți ale țării noastre și nu numai.

Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost ținut de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos: „Hristos a Înviat! Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, praznicul de bază și fundamental în Biserica noastră Ortodoxă, a cuprins cu razele sale strălucitoare întreaga suflare omenească și nu numai, a depășit chiar lumea pământească şi a mers în lumea cerească.

Mântuitorul Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu a Înviat cu adevărat și Învierea lui este începutul mântuirii noastre, este ridicarea noastră și așezarea în iubirea Tatălui Ceresc. Mântuitorul ne-a ridicat din stricăciune și moarte ca să ne așeze iarăși în Raiul duhovnicesc și ceresc, acolo unde nu este întristare și suspin.

Firea noastră omenească cea cuprinsă în Adam cel dintâi a suferit moarte și stricăciune pentru că s-a sălăşluit în ea răul. Adam căzând în păcat a adus firea sa și întregul neamul omenesc în robie. Așa se face că toți cei care s-au născut din Adam până la Mântuitorul Isus Hristos mergeau în întuneric la loc de osândă. Deci era necesar ca Fiul lui Dumnezeu să refacă din nou această frământătură pe care El a alcătuit-o cu înțelepciune și a pecetluit-o cu chipul Său. A fixat în ea această capacitate de îndumnezeire, pentru că omul avea Chipul lui Dumnezeu și urma ca să ajungă la asemănarea cu Dumnezeu. Aceste caracteristici sunt aşezate în interiorul nostru, sunt fixate în firea noastră omenească şi omul a dorit din totdeauna să ajungă în apropierea şi în comuniunea Creatorului său. Pentru că Dumnezeu ne-a făcut pentru El şi după căderea omului în păcat S-a arătat „neliniştit” până ce omul avea să se odihnească întru El.”

După Sfânta Liturghie soborul slujitor a pornit în procesiune cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Catedrala Episcopală la Centrul Eparhial. (www.episcopiaseverinului.ro)