A debutat programul eparhial „Slujire și iconomie”

9 May 2023 Off By Pavel Canea
A debutat programul eparhial „Slujire și iconomie”

În Episcopia Caransebeșului a debutat marți, 9 mai, programul eparhial „Slujire și iconomie”, sub formă de întâlniri a preoților din Eparhie, pe cercuri pastoral-misionare, cu ierarhul lor.

În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial s-a desfășurat prima întâlnire din cadrul proiectului cu preoții ce formează cercul pastoral-misionar „Oravița”.

În prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian a fost săvârșită în debut o slujbă de Te-Deum, de către un sobor de preoți.  

După momentul de rugăciune părintele Gelu Moldovan de la Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Oravița a susținut un referat pe tema „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, intitulat „Forme ale pastorației și/sau cinstirii persoanelor vârstnice în Sfânta Scriptură: Porunca cinstirii părinților”. Totodată și părintele Gheorghe Țibuleac de la Parohia Răcășdia a prezentat referatul cu tema „Psalmii și rolul acestora în cadrul cultului liturgic și celelalte cântări biblice vechi-testamentare”, temă pliată pe „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

„A fost o atmosferă frățească, o atmosferă prietenească, dar și o ședință de lucru, însă în prima parte, mai ales, a fost o ședință festivă, în care s-au dezbătut temele importante din acest an, teme legate de anul omagial, respectiv anul comemorativ. Încercăm să-i aducem pe rând în cursul acestui an pe toți preoții din Eparhia noastră, aici la Centrul eparhial și să le dovedim că trebuie să avem pe mai departe o mai bună, frumoasă și fructuoasă colaborare și conlucrare înspre binele Bisericii și înspre binele credincioșilor pe care îi păstorim. Credem că aceste întâlniri sunt benefice, atât pentru noi cei care ne ostenim la Centrul eparhial, cât și pentru preoții noștri, care îi păstoresc pe credincioșii din Banatul de Munte. Mergem mai departe cu acest proiect eparhial, astfel încât să dovedim că suntem o familie duhovnicească, o familie și de rugăciune și de acțiune, în ogorul Bisericii lui Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

După prezentarea referatelor au vizitat cu toții Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.

În a doua parte fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, după care au fost prezentate mai multe comunicări administrative de către părinții consilieri și inspectori eparhiali.