A patra întrunire din cadrul programului eparhial „Slujire și iconomie”

31 May 2023 Off By Pavel Canea
A patra întrunire din cadrul programului eparhial „Slujire și iconomie”

Temele propuse în acest an de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar și activitățile și problemele din parohiile Episcopiei Caransebeșului, sunt dezbătute în cadrul programului eparhial „Slujire și iconomie”, derulat de Eparhia Banatului Montan pe parcursul întregului an 2023.

Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, părinții consilieri, inspectori și protopopi se întrunesc după un program stabilit cu preoții din Eparhie, împărțiți pe cele 10 cercuri pastoral-misionare.

Marți, 30 mai, s-a desfășurat cea de-a 4-a întrunire în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu”, cu preoții aparținători Cercului pastoral-misionar „Reșița Nord”.

Întrunirea a debutat cu o slujbă de Te-Deum, oficiată de către un sobor de preoți, după care au fost audiate două referate ce au cuprins teme legate de anul omagial, respectiv anul comemorativ. Părintele Cătălin Blidariu de la Parohia Dezești a susținut referatul „Repere privind pastorația persoanelor vârstnice în viața Bisericii: Fenomenul de îmbătrânire a populației, o provocare pastorală și misionară în viața Bisericii”, iar părintele Emil Varga de la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Govândari – Reşiţa a expus tema: „Muzica corală în tradiția bisericească din Banat: reuniunile de cântări și muzică în mediul urban și rural”.

În a doua parte fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, dar și mai multe probleme ce le întâlnesc în misiunea lor. Cu prilejul acestui eveniment au vizitat cu toții Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.

„Aceste întâlniri pe care le facem la Centrul Eparhial sunt foarte benefice mai ales că ele sunt organizate periodic și așa ne cunoaștem cel mai bine, discutăm, ne spunem fiecare frământările, problemele și încercăm să le rezolvăm, iar pe de altă parte ne putem apropia mai mult unii de alții și putem învăța lucruri noi. Fiecare preot a luat cuvântul pentru a-și expune situația administrativă și duhovnicească din parohie, subiecte ce au fost discutate pentru binele bisericii și pentru binele comunității noastre”, a afirmat părintele Sorin Bușoi, coordonatorul Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord.

La final au fost prezentate comunicări administrative de către părinții consilieri și inspectori eparhiali.