Întrunire a Cercului pastoral-misionar „Valea Almăjului” la Centrul Eparhial din Caransebeș

16 May 2023 Off By Pavel Canea
Întrunire a Cercului pastoral-misionar „Valea Almăjului” la Centrul Eparhial din Caransebeș

Marți, 16 mai, la Centrul Eparhial din Caransebeș s-a desfășurat cea de-a doua întrunire cu o parte din preoții Eparhiei Banatului Montan, eveniment ce face parte din programul eparhial „Slujire și iconomie”, derulat de Episcopia Caransebeșului pe parcursul întregului an 2023.

Acest proiect vizează întâlnirea tuturor preoților din Eparhie cu Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, dar și cu părinții consilieri, inspectori și protopopi, pentru a dinamiza misiunea în toate comunitățile din această zonă.

Dacă prima întâlnire a fost cu preoții ce formează Cercul pastoral-misionar „Oravița, astăzi, clericii din Protopopiatul Băile Herculane, aparținători Cercului pastoral-misionar „Valea-Almăjului”, au venit în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” să audieze două referate ce au cuprins teme legate de anul omagial, respectiv anul comemorativ, și să discute punctual despre mai multe probleme ce le întâlnesc în misiunea lor.

Manifestarea a debutat cu o slujbă de Te-Deum, oficiată de către un sobor de preoți, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. În continuare părintele Iosif Buzangia de la Parohia Pârvova a susținut un referat pe tema „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, intitulat „Repere privind pastorația persoanelor vârstnice în viața bisericii. Despre respectul datorat persoanelor în vârstă în literatura patristică”.

De asemenea, părintele Mihai Zaharia de la Parohia Prigor a prezentat referatul cu tema „Importanța cântului liturgic potrivit Sfintei Tradiții ortodoxe. Chipuri de imnografi creștini: Sfântul Roman Melodul (sec. VI-VII), imnograf al Bisericii Ortodoxe”, temă pliată pe „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

După prezentarea referatelor au vizitat cu toții Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.

În a doua parte fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, după care au fost prezentate mai multe comunicări administrative de către părinții consilieri și inspectori eparhiali.