Întruniri pentru dinamizarea misiunii în Episcopia Caransebeșului

23 May 2023 Off By Pavel Canea
Întruniri pentru dinamizarea misiunii în Episcopia Caransebeșului

Și în această săptămână Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a întâlnit cu o parte din clericii Eparhiei pentru a dinamiza misiunea în parohii, acțiune ce face parte din programul eparhial „Slujire și iconomie”, derulat de Episcopia Caransebeșului pe parcursul întregului an 2023. Ierarhul împreună cu părinții consilieri, inspectori și protopopi se întrunesc după un program stabilit cu preoții Episcopiei Banatului Montan, împărțiți pe cele 10 cercuri pastoral-misionare, dezbat temele propuse în acest an de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și evaluează fiecare parohie în parte.

Astfel, marți, 23 mai, la Centrul Eparhial din Caransebeș s-a desfășurat cea de-a treia întrunire de acest fel, cu preoții aparținători Cercului pastoral-misionar „Valea Timișului”. În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a fost săvârșită o slujbă de Te-Deum, oficiată de către un sobor de preoți, după care au fost audiate două referate ce au cuprins teme legate de anul omagial, respectiv anul comemorativ.

Părintele Alexandru Cătălin Mihăescu de la Parohia Poiana a susținut un referat pe tema „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, intitulat „Forme ale pastorației şi/sau cinstirii persoanelor vârstnice în Sfântă Scriptură: Chipuri de persoane în vârstă care s-au remarcat, în Sfânta Scriptură, ca exemple de viețuire creștină (prorocița Ana, dreptul Simeon, preotul Zaharia etc.).

Totodată, părintele Marius Negoiță de la Parohia Rusca a prezentat referatul cu tema „Muzica bisericească în Biserica Ortodoxă Română, între artă religioasă și rugăciune”, temă pliată pe „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

În a doua parte fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, dar și mai multe probleme ce le întâlnesc în misiunea lor. La final au fost prezentate comunicări administrative de către părinții consilieri și inspectori eparhiali.

Cu prilejul acestui eveniment au vizitat cu toții Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.