Sfințirea Paraclisului școlar de la Liceul din Bozovici

31 May 2023 Off By Pavel Canea
Sfințirea Paraclisului școlar de la Liceul din Bozovici

În ajunul Zilei Internaționale a Copilului, miercuri, 31 mai, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a resfințit Paraclisul școlar din incinta Liceului Teoretic „Eftimie Murgu” din Bozovici, întrucât în ultima perioadă a fost amenajat și înfrumusețat. Acest sfânt locaș are hramul „Buna Vestire”, iar cu această ocazie Părintele Episcop Lucian i-a dat și al doilea hram, pe Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor.

La acest eveniment au fost prezente autoritățile locale, conducerea școlii, cadre didactice, elevi, profesori pensionari care au activat în această unitate de învățământ, precum și credincioși din Bozovici.

În contextul anului omagial al persoanelor vârstnice, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian le-a oferit diplome de recunoștință profesorilor și învățătorilor pensionari.

Paraclisul școlar din incinta Liceului Teoretic „Eftimie Murgu” din Bozovici a fost amenajat prin purtarea de grijă a părintelui protosinghel Teofil Zamela, administrator la Așezământul monahal-social „Țara Almăjului”, pe atunci profesor la această unitate de învățământ și prin contribuția cadrelor didactice și a elevilor.

„În Țara Almăjului a fost o mare sărbătoare, am sfințit cu ajutorul lui Dumnezeu acest paraclisul școlar și totodată am acordat mai multe diplome de recunoștință dascălilor ieșiți la pensie, care s-au ostenit în acest liceu, pentru că suntem în anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și se cuvenea la sfințirea unui paraclis școlar să acordăm aceste diplome de recunoștință tuturor celor care au clădit bine și frumos, în sufletele, inimile și mințile a multor generații, cultura, știința și credința în unicul și adevăratul Dumnezeu. Avem aici în depresiunea Almăjului oameni frumoși și inimoși, oameni dedicați culturii și cultului divin public. La acest paraclis școlar dascălii și elevii, în fiecare zi rostesc rugăciuni și meditează la cuvântul lui Dumnezeu. Aici se săvârșește cel puțin o dată pe săptămână Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Ne bucurăm că în ajunul Zilei Internaționale a Copilului am sfințit acest paraclis școlar și la slujbă au fost prezenți pe lângă dascăli, elevii care învață aici și profesorii, învățătorii și educatorii ieșiți la pensie”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Târnosirea locașului de cult a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian în data de 27 martie 2010 și de atunci deservește ca loc de închinare, rugăciune şi meditaţie pentru profesori și elevi, loc unde pot cere milostivirea lui Dumnezeu şi înţelepciune pentru învăţarea celor de folos şi spre mântuire.

La acest sfânt altar părintele protosinghel Teofil Zamela săvârșește în fiecare dimineață, între orele 7 și 8, o rânduială cu rugăciuni de dimineață, de mulțumire și de binecuvântare pentru toți profesorii și elevii acestui liceu. De asemenea, o dată pe săptămână este săvârșită și Sfânta Liturghie. Împreună cu părintele Teofil se roagă și cadrele didactice alături de elevi.