„Voronețul Banatului” în haine de sărbătoare

21 May 2023 Off By Pavel Canea
„Voronețul Banatului” în haine de sărbătoare

Biserica monument istoric „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa, sau cum mai este numită „Voronețul Banatului” datorită picturii exterioare realizate în tehnica frescă, a îmbrăcat haine de sărbătoare în a 6-a duminică după Paști. Acest sfânt locaș, în ultimii 5 ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare. Astăzi, au fost încununate lucrările prin sfințirea bisericii de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Ierarhul a mers în această duminică pentru a aduce bucurie comunității din Bocșa, prin oficierea slujbei de sfințire și Sfânta Liturghie, deoarece s-a lucrat intens la consolidarea bisericii, ajungând astăzi un adevărat loc de închinare pentru credincioșii bocșeni și nu numai.  Biserica a fost restaurată cu ajutorul fondurilor europene printr-un proiect Regio-POR 2014-2020.

Fiind cinstiți în această duminică și Sfinții Constantin și Elena, ierarhul a dat sfântului locaș ca al doilea hram sărbătoarea de astăzi. Au luat parte la acest moment istoric autorități locale, mulți credincioși, precum și membrii Centrului de tineret Sfântul Stelian al parohiei.

Deoarece părintele paroh Silviu Ferciug are o activitate frumoasă în această comunitate și s-a implicat foarte mult pentru finalizarea lucrărilor de înfrumusețare a bisericii, Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit cu această ocazie iconom-stavrofor. De asemenea, ierarhul le-a oferit și tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestui proiect, diplome de recunoștință. Părintele paroh i-a oferit Preasfințitului Lucian din partea comunității o bederniță cu sărbătoarea  de astăzi, o icoană a Sfântului Nicolae în goblen brodată manual, precum și o plachetă și o medalie aniversară. Plachete și medalii aniversare au mai fost oferite și persoanelor implicate în proiect.

La final copiii și tinerii, membri ai Centrului de tineret „Sfântul Stelian” al parohiei, au oferit un program de pricesne.

„Această biserică este supranumită «Voronețul Banatului» pentru că este împodobită și cu pictură exterioară, cu icoane ce reprezintă viața și activitatea Sfântul Ierarh Nicolae, în mod special minunile pe care Sfântul Nicolae le-a săvârșit când a fost arhiepiscop al Mirelor Lichiei. Sfântul locaș în ultimii 5 ani a fost restaurat, consolidat, iar pictura a fost desprăfuită și bineînțeles restaurată, atât în exterior, cât și în interior. Nu mai puțin catapeteasma, icoanele care împodobesc iconostasul bisericii au fost restaurate. Dumnezeu ne-a ajutat să obținem un proiect european și iată cu aceste fonduri am reușit să înfrumusețăm și să restaurăm din temelii această biserică reprezentativă din Eparhia noastră, o biserică monumentală, în care generații de-a rândul s-au rugat și și-au lucrat mântuirea. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la restaurarea acestei biserici”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Aflat pe lista monumentelor de patrimoniu, lăcașul de cult vechi de peste 270 de ani din Bocșa a beneficiat de lucrări ample de reabilitare a zonelor degradate ale pereților exteriori, tâmplăria exterioară din PVC a fost înlocuită cu tâmplărie din lemn, cu aceleași caracteristici de detaliu ca a celei originale. Tot prin acest proiect au fost amenajate spațiile verzi, a fost introdus iluminat arhitectural exterior și a fost amenajată o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Peste 4,8 milioane de lei au fost investiți în proiect, dintre care 4,7 milioane sunt fonduri europene nerambursabile. Proiectul a fost implementat prin Axa prioritară 5 – Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. De asemenea, a fost restaurată pictura atât la exterior, cât și la interior, s-a lucrat în altar, pardoseala s-a schimbat și sfânta masă s-a refăcut.

Biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa a fost zidită în stil baroc în anul 1750, din piatră şi cărămidă. A fost zugrăvită în 1810, iconostasul a fost pictat în 1918 de Virgil Simonescu din Lugoj. Locaşul de cult a fost din nou pictat de Alexandru Popp din Timişoara şi dotat cu mobilier nou, iar la 18 decembrie 1938, chiriarhul Dr. Vasile Lăzărescu a târnosit biserica. În perioada 1973-1975 pictura în frescă interior-exterior a fost realizată de Eremia Profeta din Bucureşti. Iconostasul, de o frumuseţe artistică deosebită are icoanele pictate în ulei pe pânză şi aplicate pe lemn. În exterior se remarcă pictura ,,Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae”, iar deasupra intrării din partea vestică este mozaicul reprezentând icoana hramului.