A fost lansat programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”

16 June 2023 Off By Herea Darius
A fost lansat programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”

Miercuri, 14 iunie, la sediul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte din Municipiul Reșița, a avut loc evenimentul de prezentare și lansare a programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, desfășurat de Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai partenerilor locali și județeni ai programului, alături de echipa de implementare a taberelor comunitare TDIS, care vor avea loc în această vară.

În deschiderea evenimentului, părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret și coordonator al programului, a prezentat elementele cheie și calendarul programului „Împreună pentru copiii noștri”, ediția 2023. Și anul acesta, la fel ca în anii trecuți, programul cuprinde taberele de vară organizate în comunități rurale și urbane din județ – sub genericul TDIS, Tabăra din Inima Satului –, Festivalul de Folclor „De prin zestrea Banatului”, „Caravana TDIS”, precum și „Gala TDIS” – evenimentul de bilanț al proiectului.

Vara aceasta, organizatorii își propun desfășurarea a 13 tabere educaționale în 10 sate și 3 orașe din județul Caraș-Severin. Astfel, comunitățile rurale din Zăvoi, Moniom, Topleț, Teregova, Șopotu Nou, Măureni, Mehadia, Băuțar, Berliște și Marga vor găzdui taberele TDIS (Tabăra din Inima Satului), iar Moldova Nouă, Oravița și Caransebeș vor găzdui tabere TDIF (Tabăra din Inima Familiei). Până la finalul verii, peste 500 de copii din aceste comunități sunt așteptați să ia parte la activitățile desfășurate în tabere. Organizarea acestora va reveni celor peste 100 de voluntari și formatori implicați și anul acesta în program.

La evenimentul organizat pe 14 iunie au fost prezenți delegați ai partenerilor locali ai programului – primării, școli și parohii ale comunităților care vor găzdui tabere –, precum și reprezentanți ai partenerilor județeni. Anul acesta, instituțiile partenere ale programului sunt Consiliul Județean Caraș-Severin, Inspectoratul Școlar Județean Caraș Severin, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale,  Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin, Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic, precum și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin.

„Pornim la drum într-un nou sezon de tabere TDIS, cu convingerea că și în această vară, taberele noastre vor schimba destine de copii, de tineri, de familii și de comunități. Purtăm pe umeri responsabilitatea aceasta mare și frumoasă de a-L face cunoscut pe Hristos copiilor, tinerilor și comunităților, în funcție de felul în care fiecare știe să-L primească în inima lui. Mulțumim tuturor celor care s-au alăturat și în acest an proiectului nostru, și suntem siguri că, la finalul proiectului, împreună ne vom bucura de încă un sezon reușit al Taberei din Inima Satului în Banatul de Munte”, transmite pr. Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și coordonatorul programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”.

Momentul festiv a cuprins, de asemenea, mesaje din partea organizatorilor, dar și a invitaților, care au evidențiat, pe de o parte valoarea în plan misionar și educațional a proiectului, dar și așteptările și planurile de viitor, pe de altă parte.

La finalul evenimentului, organizatorii au dăruit kituri personalizate cu însemnele proiectului și titlul onorific de „Ambasador TDIS”, precum și momente de socializare la tradiționala agapă frățească.

Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cu sprijin Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, în perioada 22 iunie – 9 septembrie, prima tabără a acestei veri urmând să înceapă joi, 22 iunie, în comuna Zăvoi, din Protopopiatul Caransebeș.