Biserica Parohiei Sălbăgelu Nou a fost resfințită

26 June 2023 Off By Pavel Canea
Biserica Parohiei Sălbăgelu Nou a fost resfințită

La 6 ani de la târnosirea bisericii din Parohia Sălbăgelu Nou, Protopopiatul Caransebeş, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian s-a aflat în mijlocul acestei comunități de ucrainieni, deoarece aceștia au rezidit și placat cu marmură sfânta masă, au pictat pereții sfântului altar în tehnica acrilic și au realizat mai multe lucrări de amenajare și înfrumusețare atât la interior, cât și la exterior.

În a 3-a duminică după Rusalii, Părintele Episcop a resfințit sfântul locaș cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sf. Ierarh Nicolae”, după care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie.

Pentru activitatea ce o desfășoară în Parohia Sălbăgelu Nou, părintele paroh Alin Bona a fost hirotesit iconom. Primarului comunei Sacu, ieromonahului Nicolae Danco, fiu al satului, cel care a pictat sfântul altar, precum și celorlalți ctitori și binefăcători, Preasfințitul Lucian le-a acordat diplome de recunoștință. De asemenea, cu această ocazie, părintele ieromonah Nicolae Danco a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Sacu.

„Îi mulțumim Părintelui ceresc pentru toată binecuvântarea și pentru faptul că a rânduit ca și aici să avem un locaș de rugăciune, o biserică. Credincioșii ucraineni, dar și câțiva români, s-au bucurat foarte mult astăzi căci biserica lor este împodobită, înfrumusețată și de astăzi sfințită. Îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici și nu în ultimul rând îl felicităm pe domnul primar, care a dat dovadă de multă deschidere și a ajutat considerabil la ridicarea acestei biserici. Tuturor le suntem recunoscători și Îl rugăm pe bunul Dumnezeu ca pe mai departe să reverse binecuvântarea și dragostea Sa peste această comunitate euharistică”, a afirmat Părintele Episcop.

Piatra de temelie a sfântului locaș din Sălbăgelu Nou a fost pusă în 8 aprilie 2014 de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. Biserica a fost construită între anii 2014-2017 din cărămidă, lăcaşul fiind acoperit cu învelitoare de tablă. Târnosirea a fost săvârșită de Părintele Episcop Lucian în 25 mai 2017.

În anii 1970, în zonă au început să se aşeze ucraineni din nordul Maramureşului sau Bucovina. În decurs de câteva decenii au devenit principala comunitate etnică. Până la ridicarea noului locaș de cult, credincioșii din Sălbăgelu Nou s-au rugat într-un paraclis amenajat în Grădinița din localitate.