Final de an școlar la Seminarul Teologic din Caransebeș

15 June 2023 Off By Pavel Canea
Final de an școlar la Seminarul Teologic din Caransebeș

Elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au fost premiați la sfârșit de an școlar. Evenimentul s-a desfășurat miercuri, 14 iunie, în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș. Au luat parte la această manifestare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părinții profesori de la Seminar, elevii seminariști, dar și părinți ai acestora.

În deschidere corul Seminarului a interpretat un buchet de cântări religioase, folclorice, dar și patriotice. În continuare elevul Pavel Daminescu din clasa a 11-a a interpretat două piese la pian.

După acest moment părintele profesor Rusalin Isac, directorul instituției de învățământ teologic din Caransebeș a prezentat un bilanț ce a cuprins activitatea didactică și extracuriculară desfășurată de profesorii și elevii Seminarului Teologic în anul școlar 2022-2023.

În continuare părinții diriginți au înmânat premiile elevilor merituoși, care au constat în diplome, cărți, alte daruri și bani. De asemenea, au fost premiați și elevii ce au avut o conduită exemplară în formarea lor duhovnicească, participând la programul liturgic din timpul anului școlar. 

Totodată, părintele inspector Nicolae Chiosa a acordat premii de excelență elevilor care au participat la Olimpiada Națională de Religie și la etapa națională a Olimpiadei Interdisciplare „Cultură și Spiritualitate românească”. Premiul de excelență pentru participarea la Olimpiada Națională de Religie, disciplina IBOR, a fost acordat elevului Florin Zaharia Pușchiță.

Părintele Episcop Lucian a oferit tuturor copiilor la final o Sfântă Scriptură. „Astăzi bucuria noastră a fost deplină pentru că i-am avut ca oaspeți pe cei mai buni elevi ai Seminarului nostru și pe cei mai buni elevi din județul nostru, care s-au evidențiat la aceste olimpiade de religie, dar și de cultură și spiritualitate. Le mulțumim dascălilor și credem că elevii noștri vor fi pe mai departe oameni de nădejde pentru biserica noastră, dar și pentru comunitățile parohiale din care fac parte. Le-am urat tuturor vacanță plăcută și le-am spus insistent să nu uite de rugăciune, de biserică, de Sfânta Liturghie, într-un cuvânt de viața spirituală. A fost o zi plină, o zi în care ne-am bucurat că avem aici o școală de teologie cu tradiție. Din 1865, din vremea primului episcop ortodox român al Caransebeșului, Ioan Popasu, în cetatea noastră învățământul teologic se desfășoară în cele mai bune condiții și generații întregi de preoți și dascăli au absolvit aici și s-au dus în toată țara și chiar peste hotarele țării noastre ca să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu, respectând îndemnul Mântuitorului adresat Apostolilor Săi: «mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh». Îi felicităm pe premianți, pe olimpici, dar și pe profesorii care i-au pregătit pe acești elevi minunați pe care Dumnezeu ni i-a dat în grijă, ca noi să-i creștem frumos în Hristos”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.

De-a lungul timpului, acest seminar a format caractere, atât culturale, cât și duhovnicești, zeci de generații de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos. Elevii care aleg Seminarul Teologic din Caransebeș studiază aici discipline de specialitate ce ajută în viitor să urmeze Facultatea de Teologie și să-și păstreze identitatea ortodoxă, precum și multe discipline laice ce le dezvoltă orizontul de cunoaștere.