Parohia Ilidia – 800 de ani de atestare documentară

3 June 2023 Off By Herea Darius
Parohia Ilidia – 800 de ani de atestare documentară

În ajunul Praznicului Rusaliilor Preasfințitul Părinte Lucian. Episcopul Caransebeșului s-a rugat împreună cu părintele paroh Adrian Boboc și credincioșii Parohiei Ilidia din Protopopiatul Moldova Nouă. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Părintele Episcop a ales să meargă în această zi la Ilidia deoarece a dorit să-i bucure duhovnicește pe credincioși cu prilejul hramului sfântului locaș, întrucât biserica din această parohie are hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. De asemenea, prin această vizită și slujire au fost marcați cei 800 de ani de la atestarea documentară a localități Ilidia – (1223-2023). Cu această ocazie Preasfințitul Lucian a binecuvântat și o placă comemorativă și aniversară, amplasată pe frontispiciul biserici.

Fiind și sâmbătă moșilor de vară ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii biserici, dar și pentru cei ce au fondat acest sat și pentru toți cei ce își dorm somnul de veci în cimitirul parohial.

Pentru misiunea ce a desfășoară părintele Adrian, Preasfințitul l-a hirotesit iconom-stavrofor, iar celor care se implică în activitățile bisericii, le-a acordat diplome de recunoștință.

Au participat la sfânta slujbă autorități locale, credincioși din Parohia Ilidia, fii ai satului care au plecat în alte localități și au venit astăzi să ia parte la această bucurie duhovnicească, cercetători, istorici, oameni de cultură, precum și copii și tineri îmbrăcați în port popular.

Cu acest prilej aniversar părintele paroh i-a oferit chiriarhului un document aniversar, un plic și un timbru realizat special de Poșta Română pentru această sărbătoare, precum și monografia localității.

După rugăciunile de la biserică preasfințitul Lucian a binecuvântat și biroul parohial, amenajat în curtea casei parohiale.

Ilidia este atestată documentar în anul 1223, printr-un act emis de Cancelaria papală din Lateran (Roma) la 30 martie: prin acest act se confirmă că Margareta, fosta împărăteasă a Constantinopolului, este proprietara moșiei din Ilidia, fiind probabil încă de pe atunci o așezare destul de importantă. Denumirea sub care apare satul Ilidia în acest document este Elyad.

În sat a existat o biserică veche de lemn, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, ridicată în 1735. În locul acesteia a fost zidită în anul 1792 biserica actuală, cu acelaşi hram, care în  1797, la 26 mai, a fost sfinţită de episcopul Iosif Ioanovici Şacabent. Parohia are 51 familii cu 87 credincioşi.