Rugăciune la 250 de ani de la fondarea orașului Anina

25 June 2023 Off By Pavel Canea
Rugăciune la 250 de ani de la fondarea orașului Anina

Pe 24 iunie s-au împlinit 250 de ani de când primele familii de coloniști austrieci au ajuns pe actualul teritoriu al localității Anina din județul Caraș-Severin, întemeind colonia muncitorească Steierer-Dorf (ulterior Steierdorf). Este practic momentul nașterii orașului Anina.

Cu acest prilej, sâmbătă, 24 iunie, la sărbătoarea „Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul”, au fost organizate o serie de manifestări spiritual-culturale. La Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit o slujbă de Tedeum alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat autorități locale, preoți, oameni de cultură, credincioși din Anina, precum și alți invitați din țară și din străinătate.

„Aici la Anina, din 1773 oamenii s-au înțeles, germanii cu românii, maghiarii cu românii, maghiarii cu germanii, a fost aici și în tot Banatul înțelegere între etnii și confesiuni. Noi i-am mulțumit lui Dumnezeu și astăzi, pentru că avem pace și liniște și am avut dintotdeauna pe aceste meleaguri binecuvântate. Banatul poate fi un model pentru întreaga Europă, un model de înțelegere, toleranță și putem spune chiar mai mult, iubire între oameni, iubire între frații botezați în numele Preasfintei Treimi”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Cu mare bucurie am răspuns invitației autorităților locale și preoților care slujesc aici și am venit în munții Aninei, în această biserică monumentală, ca să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și să-i încurajăm pe locuitorii de aici ca pe mai departe să se iubească unii pe alții, să se ajute unii pe ceilalți și să încerce să păstreze același spirit pe care l-au avut înaintașii lor, și anume: înțelegerea, pacea și unitatea”, a mai spus ierarhul.  

Data de 24 iunie 1773 este considerată oficial ca momentul înființării actualului cartierul Steierdorf și practic a orașului Anina. Primele familii de coloniști austrieci ajungeau la aceea dată pe actualul teritoriu al orașului Anina, întemeind o colonie muncitorească. De aici s-a dezvoltat ulterior viitoarea localitate Anina, declarată oraș în anul 1952.

De Anina se leagă deschiderea primei exploatări miniere a huilei și a primei mine de cărbune de pe actualul teritoriu al României, amenajarea primului lac artificial din țară construit exclusiv pentru agrement (lacul Mărghitaș), descoperirea, în 2002, în peștera cu oase, sector necercetat al peșterii Ponor-Plopa, mandibula celui mai vechi „homo sapiens” timpuriu din Europa, botezat ulterior Ion.