Sfântul Ioan Botezătorul cinstit în paraclisul episcopal din Caransebeș

23 June 2023 Off By Pavel Canea
Sfântul Ioan Botezătorul cinstit în paraclisul episcopal din Caransebeș

În ajunul sărbătorii „Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul”, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Paraclisul Episcopal din incinta Centrului Eparhial, întrucât hramul principal al acestui sfânt locaș este sărbătoarea din 24 iunie. Paraclisul a fost amenajat între anii 1934-1935, iar hramul a fost dat de episcopul Vasile Lăzărescu al Caransebeșului cu ocazia târnosirii în data de  9 octombrie 1935.

Părintele Episcop Lucian a săvârșit vineri, 23 iunie, Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat ostenitorii Centrului Eparhial. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Am socotit de bine ca în ajunul sărbătorii „Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul” să săvârșim aici Sfânta Liturghie și să ne rugăm bunului Dumnezeu să reverse peste noi toți darurile Sale cele bogate și să ne ajute ca pe mai departe să luptăm lupta cea bună și să păzim credința cea sfântă și dreaptă. Ne-am rugat astăzi pentru noi, ostenitorii Centrului Eparhial, pentru ostenitorii Catedralei Episcopale, dar și pentru toți preoții, diaconii, monahii, monahiile, credincioșii și credincioasele din Eparhia noastră. Este datoria noastră să-i pomenim și să ne rugăm pentru toți cei care se află în arealul Episcopiei Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Lucian la final.   

În 30 ianuarie 1948 episcopul Veniamin Nistor a resfințit acest sfânt locaș, ce a deservit ca loc de închinare și reculegere sufletească pentru studenții teologi de la Academia Teologică din Caransebeș și i-a dat al doilea hram, sărbătoarea „Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur”.

Între anii 2016-2018, odată cu reabilitarea reședinței episcopale, paraclisul a fost restaurat integral, pardoseala s-a realizat din parchet și s-a împodobit cu mobilier bisericesc. De asemenea, s-a restaurat și completat pictura de către pictorii Tudor Țăranu și Alin Trifa și s-au montat în ușă și ferestre vitralii.

Acest sfânt locaș a fost resfințit de Părintele Episcop Lucian în duminica a 7-a după Paști, 9 iunie 2019, după amplele lucrări de restaurare și înfrumusețare. Aici se află și o părticică din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici.