Așezământul monahal „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul

28 July 2023 Off By Pavel Canea
Așezământul monahal „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul

O părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon se află în biserica așezământului monahal de lângă Caransebeș, ce an de an în data de 27 iulie este în zi de sărbătoare, așteptând pelerinii să îi treacă pragul pentru a primi binecuvântare. Și anul acesta numeroși credincioși și-au îndreptat pașii în ziua hramului la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” pentru a se ruga la Sfânta Liturghie săvârșită din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian de către părintele protopop Virgil Voinea, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cu toții au avut bucuria să se închine și la părticica din moaștele sfântului tămăduitor, aduse la acest așezământ monahal în anul 2017, din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar cei care s-au pregătit în prealabil s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

La momentul potrivit, au fost binecuvântate și prinoasele ce au fost pregătite pentru această zi de sărbătoare. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de clerici și teologi, condus de părintele profesor Petru Paica.

La final, părintele protopop le-a vorbit celor prezenți despre ajutorul pe care îl primesc credincioșii de la sfinții tămăduitori. „Începutul tămăduirilor minunate în lume l-a făcut Dumnezeu. Cunoaștem cu toții vindecările Sale minunate, pe care Mântuitorul Iisus Hristos le-a săvârșit numai cu Cuvântul Său. Orbilor le-a redat vederea, ologilor puterea să meargă, pe leproși îi curățea, surzilor le da auzire și pe morți îi învia. Puterea aceasta dumnezeiască a dat-o apoi ucenicilor Săi. Astfel, Mântuitorul Iisus Hristos trimițându-i pe sfinții apostoli la propovăduire, le-a spus: «Pe cei bolnavi tămăduiți-i; pe cei morți înviați-i; pe cei leproși curățiți-i; pe demoni scoateți-i afară; în dar ați primit în dar să dați». Acest dar al vindecărilor minunate, Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, L-a dat și multor sfinți, martiri și ierarhi, care au râvnit cu viața lor pe cărările suferințelor și care, prin credință puternică în lucrarea lui Dumnezeu, au vindecat prin minuni mulți oameni aflați în suferință. Acești sfinți poartă și un nume deosebit, pe acela de taumaturgi, adică vindecători de boli. Din rândul acestora face parte, în chip deosebit de strălucitor, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctor fără de plată, tămăduitor al trupurilor și al sufletelor.”

Sfântul Pantelimon a trăit în primele veacuri creștine, primind cununa muceniciei în anul 303. El a fost medic, iar după ce a fost botezat în credința creștină, prin harul primit și prin tratamentele sale îi vindeca pe cei bolnavi de multe boli incurabile. Nu le cerea nimic drept plată celor pe care îi vindeca de boli și neputințe. De aici i se trage și numele de „doctor fără de arginți”. În momentul decapitării sfântului din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment.