„Domnul are treabă cu voi!” – conferință a Preasfințitului Benedict Bistrițeanul, la ITO Banatul de Munte

19 July 2023 Off By Herea Darius
„Domnul are treabă cu voi!” – conferință a Preasfințitului Benedict Bistrițeanul, la ITO Banatul de Munte

În cea de-a doua zi a marelui eveniment dedicat tinerilor ortodocși, în Eparhia Caransebeșului – Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, a fost organizată o conferință pentru tineri, în Parcul Tricolorului din Reșița.

Dialogul duhovnicesc a fost susținut, astfel, de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, invitat special al evenimentului tinerilor ortodocși din Banatul de Munte, la care s-au reunit 300 de tineri din județ, din țară și din străinătate.

În cadrul conferinței, părintele episcop a vorbit despre rolul important pe care tinerii îl au în lume și în Biserică deopotrivă, despre aflarea sensului și a chemării în viață, prin lăsarea în voia lui Dumnezeu, încurajând tinerii să fie activi, curioși și să aibă inițiative în viața de zi cu zi, prin care însuși lucrarea lui Dumnezeu se va face simțită în lume. Totodată, ierarhul a răspuns și la o serie de întrebări ale tinerilor cu privire la diferite arii de interes ale acestora – despre găsirea de modele sănătoase în viață, căsătorie, mântuire, dar și curiozități vizavi de stabilirea unei relații personale a fiecăruia cu Dumnezeu. Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul și-a exprimat bucuria de a participa la o întâlnire a tinerilor, alegând ca motto al conferinței un verset din Scriptură, subliniind importanța ghidării tinerilor după exemplele Sfintei Evanghelii:

Am fost tare bucuros să particip, la Reșița, la această întâlnire a tinerilor veniți din toată țara și să medităm la lucrurile frumoase și tinerești, pornind de la Scriptură și de la exemplele pe care le avem acolo. Sfântul Apostol Petru și răspunsul pe care el l-a dat Domnului a stat ca motto pentru această întâlnire«DoamneTu le ştii toate. Tu ştii că Te iubesc.», însemnând că tânăr fiind, și nu numai, ne apropiem de Domnul cu tot ce suntem noi, pentru că El ne primește, ne îmbrățișează și ne așează pe un drum nou sau ne reașează pe un drum pe care l-am pierdut la un moment dat.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict a mai adăugat că este necesară maturizarea duhovnicească pe acest drum, care se obține prin râvnă, experiență și multă încredere în Dumnezeu:

E vorba de o chemare, de o experiență și de o maturizare în această experiență care se finalizează cu o a doua chemare de a ne așeza într-o matcă a unei vieți pe care ne-o dorim matură. În sensul acesta, am meditat tinerește și pentru tineri, despre cum ar trebui lecturată viața în paradigma ei cea mai frumoasă, evanghelică: cu râvnă, experiență și foarte multă încredere în Dumnezeu.”

În finalul conferinței, Preasfinția Sa a transmis un mesaj de încurajare spre stăruința în Biserică și în dreapta credință. Cuvintele cu care a încununat conferința, „Voi sunteți prezentul lui Dumnezeu”, au fost ca un rezumat al întregii conferințe și al mesajului pe care ierarhul l-a transmis tinerilor. 

De asemenea, tot în final, un cuvânt de învățătură, mulțumire și dragoste a fost transmis și din partea ierarhului locului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, cel care a fost alături de tineri încă din debutul evenimentului.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte se va încheia în data de 20 iulie, cu participarea la Sfânta Liturghie și la festivitatea de încheiere a evenimentului, care vor avea loc la Mănăstirea „Sf. Pr. Ilie Tesviteanul” din Bocșa Vasiova.