Trei decenii de la reînființarea Mănăstirii Bârsana: „O poveste de dragoste între Dumnezeu și poporul Său”

1 July 2023 Off By Herea Darius
Trei decenii de la reînființarea Mănăstirii Bârsana: „O poveste de dragoste între Dumnezeu și poporul Său”

Doisprezece ierarhi și mii de credincioși au participat vineri la hramul Mănăstirii maramureșene Bârsana care a împlinit în data de 30 iunie trei decenii de la înființare.

Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a descris demersurile de reînființare și înflorirea acestei mănăstiri drept „o poveste de dragoste între Dumnezeu și poporul Său”.

„Reînvierea mănăstirii a însemnat un act de dreptate. Înaltpreasfințitul Justinian, iubitor de monahism și monah prin excelență, a împlinit dorința credincioșilor din Bârsana împreună cu părintele Gheorghe Urda, ctitor-întemeietor, și a pus piatra de temelie. Ce a urmat, a fost un miracol”, a declarat PS Iustin.

„În 94 au venit măicuțele de la Râmeț, două maici cu experiență și cu îndelungă viețuire în mănăstire – Maica Filofteia și Maica Emanuela. Au preluat mănăstirea și ce se poate vedea astăzi li se datorează”.

„Totul este o poveste de dragoste între Dumnezeu și poporul său dreptcredincios, între monahi, preoți, ierarhi și poporul dreptcredincios din Maramureș”, a subliniat Preasfinția Sa.

Mănăstirea Bârsana este atestată documentar începând cu anul 1326. A fost închisă în 1791 și a putut fi redeschisă abia după căderea regimului comunist. Vezi mai multe detalii în istoricul Mănăstirii Bârsana.

Mitropolitul Andrei al Clujului a condus soborul de arhierei și a rostit un cuvânt despre râvna Sfinților Apostoli, ocrotitorii așezământului monahal.

La finalul slujbei a fost citit Actul aniversar emis de Episcopia Maramureșului și Sătmarului la împlinirea a treizeci de ani de la redeschiderea Mănăstirii Bârsana.

Mai multe distincții au fost oferite cu acest prilej maicii starețe, Stavrofora Filofteia Oltea, atât din partea Bisericii, cât și a autorităților de stat. Parlamentul României și Camera Deputaților a acordat mănăstirii o Diplomă aniversară, iar Episcopul Iustin a fost numit cetățean de onoare al comunei Bârsana.

La Sfânta Liturghie, ierarhii au purtat veșminte cu motive populare maramureșene, primte în dar din partea Mănăstirii Bârsana. (www.basilica.ro)