Sfinții Martiri Brâncoveni, pomeniți la Catedrala Episcopală din Caransebeș

17 August 2023 Off By Herea Darius
Sfinții Martiri Brâncoveni, pomeniți la Catedrala Episcopală din Caransebeș

La sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.

Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a oficiat și Taina Hirotoniei în treapta diaconiei pentru teologul Daniel Sergiu Nap, ce va fi hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfânta Treime” din Anina, Protopopiatul Reșița.

Ne-am obișnuit, în ultimii ani, să slujim Sfânta Liturghie la Catedrala noastră Episcopală în 16 august și să-i cinstim, prin rugăciune și cântare, dar și prin comuniune euharistică pe cei care, în 15 august 1714, s-au jertfit pentru credința în Domnul Iisus Hristos. Așadar, bucuria noastră este deplină astăzi, pentru că, împreună cu mulți credincioși, i-am sărbătorit pe Sfinții Brâncoveni și, în același timp, am prelungit sărbătoarea, praznicul Adormirii Maicii Domnului”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Praznicul a fost încununat de o hirotonie întru treapta diaconiei, ierarhul subliniind frumusețea asumării slujirii lui Hristos până la capăt, asemenea Sfinților Martiri Brâncoveni:

În cadrul Sfintei Liturghii, cu ajutorul lui Dumnezeu, l-am hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Daniel Sergiu Nap, care va merge să Îl propovăduiască pe Mântuitorul Iisus Hristos, cu data de 1 septembrie, în Parohia «Sfânta Treime» Anina Steierdorf. Ne-am bucurat că, în cadrul Liturghiei, am săvârșit taina hirotoniei și biserica locală, Episcopia Caransebeșului s-a îmbogățit cu un nou slujitor, cu un tânăr care și-a asumat misiunea preoțească.”

Părintele Episcop îndeamnă toți credincioșii să urmeze singura poruncă pe care a dat-o Maica Domnului, aceea de a împlini voia Domnului nostru Iisus Hristos, ca o asumare a slujirii lui Dumnezeu:

 „Învățăm de la Maica Domnului să facem voia Fiului ei iubit. «Faceți tot ceea vă va spune El». Încercăm să îndeplinim cuvântul lui Dumnezeu, care are putere multă. Maica Domnului ne poruncește, ne spune tuturor să facem voia Fiului ei. Așadar, astăzi am încercat să facem voia lui Dumnezeu și Îl rugăm pe Domnul să ne ajute să împlinim toate poruncile Lui.”

Sfinții Martiri Brâncoveni sunt un exemplu al misiunii depline în slujirea lui Hristos, al jertfel și al viețuirii prin credință, așa cum mai precizează Preasfințitul Părinte Lucian:

Sfinții Brâncoveni sunt pentru noi toți un model de viețuire creștinească, un model de credință statornică, dar și un model de jertfă supremă pentru credința în Hristos, pentru Biserica Mântuitorului, dar și pentru patria noastră. Întăriți fiind duhovnicește, Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra noastră și încercăm ca, în continuare, să ne facem slujba deplin în această de Dumnezeu păzită Eparhie. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți pentru rugăciunile Sfinților Brâncoveni și pentru rugăciunile tuturor sfinților, căci Dumnezeu a fost, este și va fi minunat întru sfinții Săi, Dumnezeul părinților noștri!”

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru mama Părintelui Episcop, trecută la cele veșnice în urmă cu 4 ani, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului.

Au participat la sfintele slujbe numeroși credincioși dintre care mulți s-au împărtășit și cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cursul după-amiezii, Părintele Episcop Lucian a săvârșit o slujbă de pomenire și la mormântul părinților, aflat la Mănăstirea Românești din Arhiepiscopia Timișoarei.