Icoana Maicii Domnului „Izvorâtoarea de mir” (Mirovlitissa) a ajuns în Parohia Berzasca

30 September 2023 Off By Herea Darius
Icoana Maicii Domnului „Izvorâtoarea de mir” (Mirovlitissa) a ajuns în Parohia Berzasca

Sâmbătă, 30 septembrie 2023, când toată suflarea dreptmăritoare se pregătește pentru marele praznic închinat Maicii Domnului – Acoperământul Maicii Domnului, comunitatea din Parohia Berzsaca s-a adunat în frunte cu părintele protopop Bogoliub Martinovici alături de un sobor de preoți: pr.Gheorghiță Băloi, pr. Daniel Nistoran, pr. Remus Căta, pr. Dorin Nistoran și pr. paroh Cristian Ienea, pentru a întâmpina la intrarea localității copia icoanei Maicii Domnului Izvorâtoarea de mir de la Mănăstirea Sf. Pavel din Sfântuș Munte Athos adusă chiar de edilul localității Furdui Petru Nicolae și un grup de credincioși și oferită în dar bisericii.

Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită „Izvorâtoarea de Mir” (Mirovlitissa) este una dintre podoabele cele mai de preţ ale mănăstirii athonite Sf. Pavel. Având dimensiunea de 101 pe 65,5 cm, icoana este aşezată spre închinare în biserica mare a mănăstirii, în faţa catapetesmei, în proschinitarul de marmură din partea dreaptă.

Potrivit tradiţiei, această icoană a fost adusă în mănăstirea sa de către Sfântul Pavel, de la Mănăstirea Mireleon din Constantinopol. Încă de când se afla în această mănăstire icoana izvora mir – de unde şi numele mănăstirii – şi a continuat să izvorască multă vreme şi la Mănăstirea Cuviosului din Sfântul Munte. Părinţii mănăstirii o cinstesc în mod deosebit şi pentru aceasta săvârşesc priveghere în fiecare an în prima duminică a lunii octombrie. De asemenea, se cântă Paraclisul Icoanei în fiecare duminică la vecernie.

După ce sfânta icoana a fost așezată la loc de cinste în fața Troiței  de la intrarea în localitate pe un tetrapod pregătit în prealabil oamenii au venit spre închinare iar mai apoi cu rugăciuni si cântări a fost adusă de preoți dar și credincioși până în Biserica „Sf. Arh Mihail și Gavriil” din localitate unde a fost așezată în mijlocul naosului. Imediat s-a început Acatistul Acoperământului Maicii Domnului săvârșit chiar în fața icoanei.

În cuvântul de învățătură părintele protopop Bogoliub Martinovici a subliniat puterea rugăciunii către Maica Domnului cea grabnic ajutătoare iar părintele paroh Cristian Ienea a mulțumit comunității dar mai ales Maicii Domnului care a reușit ca într-o zi de sâmbăta să adune întreaga comuniate în Biserică la rugăciune spre cinstirea Maicii Domnului.

În concluzie întâmpinarea unei icoane într-o biserică ortodoxă nu este doar un eveniment ceremonial ci și un moment profund spiritual în care credincioșii se conectează cu divinul și se întăresc în credința lor. (Pr. Gheroghiță Băloi)