Înnoire și binecuvântare în Parohia Zorlențu Mare

11 September 2023 Off By Pavel Canea
Înnoire și binecuvântare în Parohia Zorlențu Mare

Duminica dinaintea Sfintei Cruci a fost pentru credincioșii comunei Zorlențu Mare din Protopopiatul Reșița una specială, întrucât a fost prezent în mijlocul lor Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a binecuvântat lucrările realizate în ultima perioadă la exteriorul bisericii parohiale.

Ierarhul a săvârșit slujba de sfințire pentru exteriorul sfântului locaș care în ultima perioadă a fost renovat și înfrumusețat cu icoane, după care alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de Maica Domnului.

Tot cu această ocazie ierarhul a binecuvântat și capela mortuară cu hramul „Învierea Domnului”, ridicată în apropierea bisericii, o anexă din curtea sfântului locaș, precum și o troiță ce se află în centrul localității. Pentru a marca începutul noului an școlar Preasfințitul Lucian a binecuvântat și Sala de sport „Alina Vuc” a Școlii Gimnaziale din Zorlențu Mare, ridicată recent pentru elevii ce studiază în această unitate de învățământ.

Pentru misiunea ce o desfășoară în Parohia Zorlențu Mare, părintele paroh Ilie Adrian Murariu a fost hirotesit iconom. De asemenea, Preasfințitul Lucian a oferit diplome de recunoștință primarului comunei Zorlențu Mare, Ion Marius Ișvan, precum și tuturor ctitorilor și binefăcătorilor ce au ajutat la înfrumusețarea bisericii, ridicarea capelei mortuare și celelalte lucrări.

„Ne-am bucurat că aici la Zorlențu Mare există o colaborare și coresponsabilitate din partea autorităților locale, din partea părintelui paroh, a consiliului și comitetului parohial, din partea tuturor celor care se ostenesc aici și viețuiesc în această comună fruntașă din Banatul Montan. Cu toții s-au mobilizat și au înfrumusețat în ultima perioadă comuna. Biserica arată foarte bine și a fost ridicată în mijlocul satului una din cele mai frumoase capele mortuare din Eparhia Caransebeșului. De asemenea, pe plan edilitar Primăria s-a mobilizat și a amenajat o preafrumoasă Sală de sport pentru tinerii din comună și nu numai, iar părintele paroh împreună cu bunii credincioși au înălțat o frumoasă troiță și iată, chiar acum în duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci troița din Zorlențu Mare a fost sfințită. Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe această comunitate euharistică, pe toți credincioșii care se ostenesc și viețuiesc aici”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Comuna Zorlențu Mare a avut o biserică de lemn, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, înălţată în 1737. Biserica actuală cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost zidită în 1793-1795 și reclădită între 1970-1973. A fost pictată de Dumitru State Guriţă în 1971. Biserica a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Lucian în 19 octombrie 2008.