Instalarea noului preot paroh în Parohia Petroșnița, Protopopiatul Caransebeș

13 September 2023 Off By Herea Darius
Instalarea noului preot paroh în Parohia Petroșnița, Protopopiatul Caransebeș

Ziua de duminică, 10 septembrie 2023, a fost prilej de bucurie pentru credincioșii Parohiei Petroșnița, Protopopiatul Caransebeș, unde, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost instalat noul păstor duhovnicesc al credincioșilor, părintele Alexandru Bujancă.

Începând cu ora 18:00, P. On. Pr. Protopop Virgil-Constantin Voinea, înconjurat de un sobor de preoți a săvârșit slujba Vecerniei, la finalul căreia a oficiat tradiționalul demers al instalării noului preot în parohia încredințată.

Pornind de la cunoscuta chemare a Mântuitorului: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Mc 8, 34), părintele protopop a vorbit despre întreita semnificație a Sfintei Cruci, punând accent pe misiunea personală sau calea de urmat: „La modul general, cunoaștem faptul că fiecare om este chemat de Dumnezeu pe calea creştină a desăvârșirii. La modul concret, fiecare dintre noi trebuie să răspundem acestei chemări, iar «Crucea vieții» nu înseamnă doar necaz şi suferinţă, ci şi «misiunea vieţii personale», pe care trebuie să o împlinim cu credință și conștiinciozitate, atât în Biserică cât și în familie sau la locul de muncă și oriunde în lume, după exemplul desăvârșit al Mântuitorului Iisus Hristos.”

În urma cuvântului rostit, părintele protopop i-a înmânat noului părinte paroh: Sfânta Evanghelie, ca simbol al misiunii și datoriei învățătorești; Sfânta Cruce, ca semn al lucrării sfințitoare preoțești; și nu în ultimul rând, cheile bisericii, ca simbol al datoriei preotului de a administra și fructifica toate bunurile parohiei.

În cele din urmă, noul paroh, părintele Alexandru Bujancă, a mulțumit lui Dumnezeu și Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului pentru încrederea acordată dar și pentru frumoasa misiune încredințată, de a fi păstor sufletesc al credincioșilor din această frumoasă parohie.

Totodată, acesta a mulțumit și credincioșilor din parohia Petroșnița, pentru bucuria și căldura cu care aceștia l-au întâmpinat, încredințându-i la rândul său de sprijinul, dragostea jertfelnică și sfatul său duhovnicesc, cu care îi va înconjura de acum înainte.

Parohia Petroșnița are un număr de 140 de familii cu 500 de credincioși, iar Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată în anul 1836.