Recital de muzică clasică închinat Maicii Domnului la Caransebeș

9 September 2023 Off By Herea Darius
Recital de muzică clasică închinat Maicii Domnului la Caransebeș

În seara zilei de 8 septembrie, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Sala de festivități ,,Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit un recital de muzică clasică, intitulat ,,Ave Maria”.

Evenimentul a fost moderat de  Alexandru Petria, de la Opera din Stuttgart. Alături de domnia sa, au concertat nume sonore din lumea muzicală românească, precum Silvia Sorina Muntean (soprană, prim solista Operei Naționale din București), Corina Ardelean (flaut) și baritonul Constantin Doppler din București.

Scopul concertului a fost de a aduce în atenția publicului caransebeșean valoarea culturală a muzicii clasice internaționale, din ce în ce mai rar prezentă pe scenele mai mici din România. Mai mult, evenimentul a avut și un caracter educativ prin explicarea pieselor, prezentarea autorilor și a contextului în care au fost scrise aceste piese.

Părintele Casian Rușeț, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului, a menționat trei perspective ale organizării acestui eveniment de excepție la Caransebeș, cea dintâi perspectivă fiind cea liturgică:

Suntem deosebit de onorați să găzduim și, în același timp, să organizăm acest eveniment din cel puțin trei perspective. În primul rând, perspectiva liturgică este aceea că, după slujba de dimineață, când ne-am împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului și am avut părtășie euharistică, sărbătorind-o pe Maica Domnului, iată că prelungim sărbătoarea prin acest eveniment cultural dedicat Maicii Domnului, un eveniment care conturează, care completează și care dă un sens aparte acestei sărbători.”

Cea de-a doua perspectivă a fost deschiderea orizonturilor culturale pentru tinerii participanți ai Taberei din Inima Familiei, desfășurată, zilele acestea, la Caransebeș:

Cea de-a doua perspectivă este aceea că, în cadrul acestui eveniment, am avut bucuria să îi avem prezenți pe tinerii care au participat la Tabăra din Inima Familiei de la Caransebeș și, în felul acesta, între activitățile educaționale, au avut parte și de un concert de muzică clasică de înaltă ținută. În felul acesta, li s-au deschis și lor aceste orizonturi culturale.

Părintele Casian a subliniat, de asemenea, importanța acestui eveniment pentru viața culturală a Caransebeșului și pentru melomanii din acest oraș cultural:

În al treilea rând, este o oportunitate extraordinară pentru municipiul Caransebeș, un oraș relativ mic, care nu are posibilitatea întotdeauna să găzduiască artiști de o asemenea anvergură. Melomanii din Caransebeș, un oraș cu tradiție culturală, s-au bucurat de acest eveniment inedit, împletind într-un mod cât se poate de armonios, Liturghia cu cultura, cultul cu muzica, arta sacră cu arta muzicală și educația cu tot ceea ce înseamnă frumusețea în armonie și în muzică.”

La eveniment, au participat tineri din cadrul Taberei din Inima Familiei, organizată zilele acestea la Caransebeș, dar și numeroși iubitori ai muzicii clasice, care și-au înălțat inimile, prin acordurile muzicii clasice, ca un prinos de mulțumire celei dintâi biserici a Mântuitorului Hristos, și anume Maicii Domnului.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Caransebeșului, cu sprijinul unui mare iubitor și apostol al culturii, domnul Adrian Dumbravă, manager al Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș, dar și cu ajutorul pianistului Alexandru Petria, originar din municipiul Caransebeș.