Rugăciune la început de an bisericesc la așezământul monahal de la Bucova

2 September 2023 Off By Herea Darius
Rugăciune la început de an bisericesc la așezământul monahal de la Bucova

În fiecare an, la 1 septembrie, odată cu intrarea în noul an bisericesc, Biserica noastră îl sărbătorește pe Sfântul Dionisie Exiguul, pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat la data de 27 octombrie 2008.

Pentru Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul” Bucova această zi este una deosebită deoarece așezământul monahal este pus sub ocrotirea acestui sfânt. Fiind în această zi și începutul noului an bisericesc, precum și ziua hramului, viețuitorii și închinătorii schitului s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie oficiată, din încredințarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, de părintele Arhim. dr. Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și un diacon. Sfânta slujbă a fost săvârșită în altarul de vară al aşezământului monahal. La aceste momente de bucurie duhovnicească au luat parte și s-au împărtășit un număr mare de credincioși.

La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase din localitatea Bucova şi de pe frumoasa vale a Bistrei, aşezământul monahal reprezentând pentru credincioşii din această zonă un loc de rugăciune şi de mângâiere sufletească. La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii aşezământului trecuţi la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

În cuvântul său de învățătură, părintele arhimandrit Constantin Timiș, a vorbit despre viața Cuviosului Dionisie dar și despre înnoirea noastră morală și spirituală, acum, la începutul noului an bisericesc. „Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că, iată, întru această zi binecuvântată, la început de an bisericesc, ne-a învrednicit Dumnezeu să fim în acest loc binecuvântat, în acest loc de sihăstrie ca să îl pomenim și să îl cinstim pe ocrotitorul acestui așezământ monahal – Sfântul Dionisie Exiguul. În cadrul Sfintei Liturghii am rostit rugăciuni speciale la intrarea în Noul An Bisericesc, rugăciuni prin care aducem laudă lui Dumnezeu, mulțumindu-I pentru toate binefacerile pe care le-am primit în anul ce a trecut, rugându-L să binecuvinteze cununa anului care, iată, începe astăzi.”

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, „cel Mic” sau „Smerit”, s-a născut în Scythia Minor (Dobrogea de astăzi) în anul 470 şi a murit în Italia, la Vivarium, la anul 545 după unii, sau 550 după alții. S-a format în şcolile şi mănăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în mănăstire şi a ajuns în Orient pentru a cunoaşte mediul monahal din aceste părţi. El a atras atenţia multor cercetători, care l-au numit „erudit daco-roman”, sau „Dionisie Romanul”, o podoabă a Bisericii noastre strămoşeşti, totodată fiind considerat și „părintele erei creştine”, având cunoștințe de astrologie. Cea mai mare parte a vieții sale a petrecut-o la Roma, unde a fost starețul unei mănăstiri. A rămas în istorie ca un renumit traducător de opere teologice din greacă în latină. Este socotit „părintele dreptului canonic”, adunând într-o colecție hotarârile tuturor sinoadelor.

Totuși, opera cu rezonanță istorică a sfântului Dionisie este introducerea calendarului creștin, împărțind istoria în două perioade – „înainte de Hristos” și „după Hristos”. În acel timp, în uz era calendarul roman care număra anii începând cu data întemeierii Romei. Urmând calculelor făcute, Dionisie Exiguul a ajuns la concluzia că anul 753 de la întemeierea Romei era anul în care s-a născut Hristos, adică anul 1 al erei creștine. 

Situat într-un cadru natural deosebit, Schitul Sfântul Dionisie Exiguul din Bucova a fost înfiinţat la data de 1 octombrie 2009, fiind primul aşezământ monahal din Patriarhia Română închinat Sfântului Dionisie Exiguul. Acesta a fost ctitorit de către familia Ghiorghioni în memoria şi veşnica pomenire a fiului său, Dionisie Claudiu Ghiorghioni, trecut prematur în lumea drepţilor. Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul” – Bucova este păstorit de părintele egumen Calinic Stângă. Schitul cuprinde biserica, construită în stil moldovenesc şi târnosită la data de 1 septembrie 2010 de către Preasfinţitul Părinte Lucian, un corp de chilii și un altar de vară.
Accesul rutier la așezământul monahal se face de pe DN 68 Caransebeş – Hațeg, până la Bucova și apoi încă 7 km, la dreapta drumului național. (Pr. Romulus Frîncu)