Târnosirea bisericii din Gărâna

15 September 2023 Off By Pavel Canea
Târnosirea bisericii din Gărâna

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, a fost binecuvântat paraclisul episcopal din localitatea Gărâna, județul Caraș-Severin. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a târnosit acest sfânt locaș, ce în ultimii ani a fost ridicat prin purtarea de grijă a Asociației Creștinilor Ortodocși Gărâna, având ca membrii pe domnii Iosif Alexandru Bordea, Cristian Gabriel Gherman, Nicolae Borteș, Moise Dorel Andraș și Aurel Lăzureanu.

După săvârșirea slujbei de sfințire, Părintele Episcop Lucian alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară, amenajat în curtea bisericii cu hramurile ,,Preasfânta Treime” şi „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”. Au fost prezenți la acest moment important pentru satul de vacanță din Munții Semenic un număr mare de credincioși din Banatul Montan, dar și din județul Timiș, precum și autorități locale.

„La Gărâna în comuna Brebu Nou nu am avut nici o biserică ortodoxă. Aici au fost doar nemți romano-catolici, iar cu timpul etnicii germani au plecat și au venit foarte mulți români ortodocși din Timișoara, din Reșița și din alte orașe, S-au stabilit unii aici, alții vin la sfârșit de săptămână și de aceea această biserică s-a construit pentru nevoile spirituale ale credincioșilor ortodocși care au dorit din toată inima să aibă un locaș de rugăciune, o biserică ortodoxă unde în fiecare duminică și sărbătoare să participe la sfintele și dumnezeieștile Liturghii”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Pentru osteneala depusă la ridicarea sfântului locaș din Gărâna, părintele  administrator Adrian Borlea a fost hirotesit iconom-stavrofor. De asemenea, tuturor ctitorilor și binefăcătorilor paraclisului episcopal, Preasfințitul Lucian le-a oferit diplome de ctitori și diplome de excelență.

„Asociația creștinilor ortodocși români din Gărâna a luat inițiativa de a construi o biserică în urmă cu 7 ani și cu ajutorul lui Dumnezeu în 7 noiembrie 2016 am pus aici piatra de temelie, și iată după aproape 7 ani suntem la un moment de bucurie și veselie. Îi felicităm și le mulțumim tuturor ctitorilor care s-au implicat și s-au ostenit pentru ridicarea, înfrumusețarea și împodobirea acestui sfânt locaș”, a mai spus Părintele Episcop.

Piatra de temelie a sfântului locaș din Gărâna a fost pusă în data de 7 noiembrie 2016 de către Preasfințitul Părinte Lucian. Biserica a fost construită între anii 2016-2023, din cărămidă, având învelitoarea din tablă și iconostasul sculptat în lemn de tei de meşterul Doru Vlaş din Arad. Pictura a fost executată în tehnica frescă de către pictorii Sorin Iosub şi Doru Cretu din Timişoara.