Tineri și vârstnici, în rugăciune și comuniune la Comorâște

30 September 2023 Off By Herea Darius
Tineri și vârstnici, în rugăciune și comuniune la Comorâște

Vineri, 29 septembrie, la orele după amiezii, o delegație de tineri de la ATOR Banatul de Munte s-a aflat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Parohia Comorâște din Protopopiatul Moldova Nouă, în cadrul programului eparhial „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”.

Delegația de tineri a fost compusă din tineri membrii ai filialei Reșița a ATOR Banatul de Munte, precum și din membri ai filialei Oravița, alături de părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei și ceilalți părinți, Marinel Bobescu și Gelu Moldovan, dar și preoții din parohiile învecinate, toți au venit însoțiți de tineri din comunitățile lor.

Slujirea a avut loc în biserica Parohiei Comorâște, acolo unde soborul de preoți, format din părintele Mihai Ciucur, părintele protopop Bogoliub Martinovici, părintele Georgian Drăghina, părintele Marinel Bobescu, părintele Gelu Moldovan, părintele Daniel Aldescu, părintele Florin Falcă, părintele Dănuț Tomescu și părintele Petru Boroica, au săvârșit Paraclisul Maicii Domnului, iar tinerii au dat răspunsurile la strană.

La finalul slujbei, părintele Mihai Ciucur a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a povestit viața părintelui Arsenie Boca, precum și un scurt cuvânt despre Fericiri, și asumarea acestora în prezent. De asemenea, Mihail Cincheză, teolog și vicepreședinte al ATOR Banatul de Munte, a oferit un scurt cuvânt de învățătură despre prezența și lucrarea Sfântului Duh în sufletele noastre, cât și despre Omul cel Nou, folosind cuvântul Sfântului Apostol Pavel de la Efeseni 4, 17-25. De asemenea, tânăra Anamaria Iovu, studentă la Facultatea de Psihologie și membru în Consiliul Director al ATOR Banatul de Munte, a vorbit comunității răspunzând la întrebarea: De ce sunt tinerii astăzi în Biserică?

Vârstnicii prezenți au primit Noul Testament cu Psalmi, din partea Preasfințitului Părinte Lucian, iar comunitatea a cinstit prezența tinerilor prin obișnuita dragoste frățească manifestată prin agapa de după sfânta slujbă.

Tinerii au mărturisit:

„Paraclisul Maicii Domnului, de aseară, a fost unul despre comuniune. Am văzut o comunitate vie, o biserică plină de copii, tineri și vârstnici care au venit să o cinstească pe Maica Domnului, în cel mai frumos mod posibil. Paraclisul citit împreună cu acea comunitatea, m-a umplut de multă bucurie și nădejde“, mărturisește Anamaria Iovu.

„În aceste vremuri, în care tinerii nu își mai găsesc locul în biserică. Aseară, am avut bucuria de a vedea o biserică plină, luminoasă și caldă. Atât tineri cât și bătrâni, au împărtășit bucuria de a cânta Maicii Domnului și de a mărturisi credința. Bucurie, pe care și eu am simțit-o în sufletul meu, aceea de a fi împreună cu Hristos!” a mărturisit Maria Niroda.

Programul eparhial „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor” se derulează cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian în toate cele 10 cercuri pastoral-misionare ale eparhiei, având un pronunțat caracter misionar și catehetic și desfășurându-se în contextul Anului omagial al pastorației vârstnicilor.

Până în prezent, în cadrul programului, s-au derulat 8 slujiri misionare, activitatea urmând a fi continuată în 6 octombrie, când tinerii se vor afla în Parohia Cornea, Protopopiatul Băile Herculane.