Clericii din cercul pastoral-misionar Moldova Nouă s-au întâlnit cu Preasfințitul Părinte Lucian

11 October 2023 Off By Pavel Canea
Clericii din cercul pastoral-misionar Moldova Nouă s-au întâlnit cu Preasfințitul Părinte Lucian

În acest an, „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, Episcopia Caransebeșului a implementat un program eparhial intitulat „Slujire și iconomie”, ce are în vedere dinamizarea misiunii preoțești în cele 4 protopopiate ale Eparhiei Banatului Montan. Astfel că, în prima parte a anului s-au desfășurat 6 întruniri ale Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, cu preoții din 6 cercuri pastoral-misionare pentru a dezbate temele propuse în acest an de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar și activitățile și problemele din parohiile ce le păstoresc.

Marți, 10 octombrie, s-au reluat aceste întruniri cu preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Moldova Nouă. În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial a fost oficiată de către un sobor de preoți o slujbă de Te-Deum, după care au fost audiate două referate ce au cuprins teme legate de anul omagial, respectiv anul comemorativ.

Părintele Marius-Viorel Voinea de la Parohia Rusova a susținut un referat cu tema „Forme ale pastorației și/sau cinstirii persoanelor vârstnice în Sfânta Scriptură: Bătrânețea, vârstă a înțelepciunii (Iov 12, 12; Pilde 16, 31; Cartea lui Solomon 4, 9; Ecclesiast 8, 9)”, iar părintele Nicolae Udrescu de la Parohia Pojejena a vorbit despre „Chipuri de melozi în cărțile Sfintei Scripturi (Moise, Psalmistul David, Regele Solomon, etc.)”.

„Preoții din Cercul pastoral-misionar Moldova Nouă sunt preoți devotați, fideli, preoți care își fac datoria, însă avem și probleme misionare, provocările sunt multiple și încercăm împreună în aceste întâlniri să găsim soluții viabile care se pot aplica în parohiile noastre din aceste zone defavorizate și izolate. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe aceste întâlniri în Eparhia Caransebeșului și să ne ajute ca în acest an să continuăm misiunea, să fim alături de bătrânii noștri și să avem grijă de cântăreții bisericești din fiecare parohie”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Totodată, Îl rugăm pe Mântuitorul să ne ajute ca anul viitor să continuăm în mod articulat misiunea în cadrul Eparhiei și să-i păstorim cu multă atenție pe bolnavii din parohiile noastre, dar și din așezămintele medicale și sociale, pentru că anul viitor va fi închinat pastorației și îngrijirii bolnavilor. Trebuie să fim alături de bătrânii noștri, alături de credincioșii noștri bolnavi și să-i ajutăm atât cât putem, să le oferim un cuvânt de folos, un cuvânt de întărire duhovnicească și să le oferim hrana cea tare, cuvântul lui Dumnezeu și mai presus de toate Sfânta Euharistie”, a mai adăugat Părintele Episcop.

Cu prilejul acestui eveniment au vizitat cu toții Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.

În a doua parte fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, dar și mai multe probleme ce le întâlnesc în misiunea lor.