Popas pentru minte, trup și suflet la poale de Domogled

31 October 2023 Off By Herea Darius
Popas pentru minte, trup și suflet la poale de Domogled

Departamentul de misiune, pelerinaje și drumeții al ATOR Banatul de Munte a organizat luni, 30 octombrie, o drumeție în Parcul Național „Domogled  – Valea Cernei”, precum și un popas duhovnicesc la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din stațiunea Băile Herculane.

Beneficiind de o zi superbă de toamnă, dar și de prima zi de vacanță în învățământul preuniversitar, un grup de tineri, membri ai filialelor ATOR  din Reșița și Valea Cernei, au plecat la drum, cu mult entuziasm și cu dorința de încărcare a bateriilor sufletești și trupești într-una dintre cele mai frumoase zone ale Banatului de Munte.

Grupul de tineri s-a reunit la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din orașul-stațiune Băile Herculane, acolo unde părintele Mihai Ciucur, îndrumătorul spiritual al tinerilor atoriști, a săvârșit o slujbă de mulțumire și rugăciuni de binecuvântare a călătorilor. De asemenea, tinerii au avut posibilitatea să se închine la copia icoanei Maicii Domnului Prodromița, iar părintele Nectarie Câșlariu – duhovnicul mănăstirii, a adresat tinerilor un cuvânt de învățătură, însoțit de povețe folositoare pentru suflet și de un scurt istoric al icoanei Prodromița, precum și minuni de care credincioșii s-au învrednicit de-a lungul ultimilor ani.

După aceste momente de bucurie duhovnicească, tinerii au plecat în drumeție pe unul dintre traseele turistice din Parcul Național „Domogled – Valea Cernei”. Astfel, au fost vizitate următoarele obiective: Foișorul verde – Izvorul Munk – Foișorul galben – Vârful Ciorici – Foișorul roșu – Peștera cu aburi – Grota haiducilor. Au fost momente deosebite de relaxare, de mișcare în aer liber și de contemplare a frumuseților deosebite ale Domogledului, amplificate de culorile vii ale codrilor, la vreme de toamnă.

„Am reușit să mă încarc atât fizic, cât și sufletește cu ocazia acestei excursii. Rugăciunea de la Icoana Prodromița a Maicii Domnului și cuvântul părintelui Nectarie au avut darul să ne întărească în lupta cu ispitele și încercările tinereții. Despre cadrul natural din această zonă se pot spune multe, dar pentru mine, care am trăit vreme de 17 ani pe aceste meleaguri, aceste peisaje au o însemnătate specială și mereu mă reîntorc cu plăcere în aceste locuri care te îndeamnă la smerenie în fața creației lui Dumnezeu”, a mărturisit Mihail Cincheză, de la Departamentul de misiune, pelerinaje și drumeții al ATOR Banatul de Munte.

„Un respiro sufletesc și duhovnicesc binevenit pentru noi toți, după o perioadă foarte încărcată și înaintea Postului Nașterii Domnului. Tinerii au nevoie și de astfel de experiențe în care rugăciunea și formarea duhovnicească se împletesc cu drumețiile și socializarea în natură, de aceea nu pot decât să felicit și să susțin aceste inițiative ale lor și, de câte ori am ocazia, să spun prezent, mai ales că acestea sunt contexte în care și relațiile duhovnicești se consolidează, la rândul lor”, a mărturisit, la rândul său, părintele Mihai Ciucur, care a însoțit delegația de tineri în această experiență.

Finalul zilei a regăsit tinerii în același loc din care au plecat, respectiv la troița din proximitatea mănăstirii, acolo unde au rostit o rugăciune de mulțumire și s-au despărțit cu promisiunea că vor repeta cât de curând astfel de experiențe.

Atât pelerinajele, cât și excursiile și drumețiile, sunt contexte excelente de consolidare a relațiilor frățești, dar și de creștere duhovnicească a tinerilor, fiind, totodată un instrument de pastorație eficient pentru preoți în demersul apropierii tinerei generații de valorile Bisericii strămoșești.