Sărbătoarea Parohiei Lăpușnicel

7 October 2023 Off By Pavel Canea
Sărbătoarea Parohiei Lăpușnicel

Vineri, 6 octombrie, în ziua de cinstire a Sfântului Apostol Toma, a fost sărbătoare în Parohia Lăpușnicel din Protopopiatul Băile Herculane, deoarece biserica parohială și-a serbat hramul. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a luat parte la această sărbătoare și alături de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie.

Cu prilejul hramului, după Sfânta Liturghie, a fost binecuvântat bustul generalului Mihail Trapșa, fiu al satului, ce a fost ridicat în curtea bisericii. Totodată, ierarhul a sfințit și un monument al eroilor din Lăpușnicel ce au luptat în cele două Războaie Mondiale, ridicat tot în curtea bisericii.

În continuare Părintele Episcop a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii din Lăpușnicel în memoria cărora s-a ridicat monumentul, dar și pentru generalul Mihail Trapșa.

„Ne bucurăm foarte mult că astăzi la Lăpușnicel a fost o mare sărbătoare, fiii și fiicele satului s-au reunit și cu siguranță această zi va rămâne înscrisă cu litere de aur în istoria acestei parohii. De remarcat este faptul că generalul Mihail Trapșa a fost un om foarte credincios, un creștin ortodox practicant și un promotor al limbii române, un iubitor de Patrie și popor, în concluzie un bun creștin și un bun român”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Mihail Trapșa purta la gâtul său permanent un săculeț cu o carte de rugăciuni scrisă în limba română. Averea sa a lăsat-o în Caransebeș pentru ca urmașii să ridice școli și așezăminte culturale pentru copiii săraci, dar foarte buni la învățătură, iar în școlile respective limba de predare să fie româna. A împletit acest general din armata Imperiului Austro-Ungar, Liturghia cu filantropia, s-a rugat mult, a crezut în Dumnezeu, iar în inima și în mintea lui era această deviză «Nihil sine Deo»”, a mai spus Părintele Episcop.

Au fost prezente la eveniment autorități centrale, județene și locale, civile și militare, dar și mulți credincioși din localitate și nu numai. Cu acest prilej generalului Trapșa i s-a acordat titlul de cetățean de onoare post-mortem. Același titlu le-a fost acordat mai multor personalități din localitate.

Preasfințitul Lucian le-a oferit diplome de recunoștință ctitorilor bustului și monumentului eroilor, iar în încheiere au fost depuse coroane la monumentul eroilor și a fost prezentat un ceremonial militar.

În a doua parte a zilei a fost lansată cartea medicului Nicolae Babeu și a profesorului Constantin Teodorescu, fii ai satului, intitulată „Lăpușnicel, contribuții monografice”.