Sfântul Mare Mucenic Dimitrie cinstit la Schitul Nicolinț

27 October 2023 Off By Pavel Canea
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie cinstit la Schitul Nicolinț

La Schitul Nicolinț din județul Caraș-Severin a fost zi de sărbătoare joi, 26 octombrie, întrucât acest așezământ monahal și-a cinstit ocrotitorul. Din încredințarea Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către părintele Petrică Timiș, inspector eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Amenajat într-un fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, Schitul Nicolinţ s-a bucurat și anul acesta de numeroși credincioși ce au venit să se roage împreună cu obștea monahală în ziua hramului.

Clădirile schitului și terenul împrejmuitor au fost donate Episcopiei Caransebeşului de către Ministerul de Interne.

Așezământul monahal a fost pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În interiorul clădirii s-a amenajat un paraclis pentru rugăciune, astfel că în scurtă vreme, Schitul Nicolinţ a devenit un loc binecuvântat pentru întărirea duhovnicească a credincioșilor din localitate.

La data de 30 octombrie 2009 s-a săvârșit slujba de târnosire a paraclisului schitului de către Preasfințitul Părinte Lucian, iar în 24 septembrie 2010 s-a sfinţit pictura. Obștea maicilor numără în prezent 11 viețuitoare, stareță fiind monahia Tomaida Chirilă.