Taina Hirotoniei la Catedrala Episcopală din Caransebeș

16 October 2023 Off By Pavel Canea
Taina Hirotoniei la Catedrala Episcopală din Caransebeș

La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Paraschiva, dar și în duminica a 21-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a slujit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.

Sâmbătă, 14 octombrie, Părintele Episcop a săvârșit Taina Hirotoniei în treapta diaconiei pentru tânărul teolog Iulian Simeon Daia, ce va sluji la Catedrala Episcopală din Caransebeș, părintele Iulian lucrând și la Centrul Eparhial.

„Ne-am bucurat duhovnicește în Catedrala noastră Episcopală rugându-ne la Sfânta Liturghie, dar a fost o bucurie și faptul că l-am hirotonit ca diacon pe un tânăr absolvent al studiilor de teologie, ce de mic copil a iubit biserica și a încercat să înțeleagă cuvântul lui Dumnezeu. Avem nevoie de tineri pregătiți, credincioși și inimoși, care să continue viața bisericească, misiunea și pastorația în această Eparhie istorică. Îi dorim părintelui slujire curată și neprihănită, sănătate, binecuvântare și întru toate bună sporire”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Făcând referire la Cuvioasa Parascheva Părintele Episcop a subliniat faptul că toți slujitorii sfintelor altare, dar și credincioșii, trebuie să-L slujească pe Mântuitorul Hristos cu timp și fără timp, iubind crucea primită la Sfântul Botez. „Să ținem cont de cuvântul pe care l-a auzit cuvioasa Parascheva în biserică atunci când era copilă: «Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie». Toți trebuie să ne asumăm cu demnitate și responsabilitate crucea vieții, chiar dacă câteodată este mai greu, dar niciodată să nu fugim de crucea pe care Domnul ne-a dat-o atunci când ne-am botezat în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Să iubim crucea Mântuitorului, să ne asumăm crucea vieții, ca să putem ajunge în Împărăția Cerurilor. Scopul omului pe pământ este mântuirea, unirea omului cu Dumnezeu și de aceea trebuie să iubim crucea, căci dincolo de cruce, de suferință, se întrezărește lumina Învierii lui Hristos, care este și învierea noastră”.

În cadrul Sfintei Liturghii de duminică, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Florin Gheorghe Ivănescu, care va merge să slujească în Parohia Luncavița din Protopopiatul Băile Herculane.

Ziua de 15 octombrie este și o zi specială pentru Preasfințitul Părinte Lucian, întrucât își serbează onomastica. Astfel, în această zi de cinstire a Sfântului Sfințit Mucenic Lucian, preotul din Antiohia, ierarhul a primit un buchet de flori și urări de sănătate, zile îndelungate și putere pentru a putea în continuare sluji și păstori Biserica lui Hristos cu aceeași dragoste și râvnă.