Delegația Episcopiei Caransebeșului la Întâlnirea de lucru a responsabililor cu cateheza parohială din Mitropolia Olteniei

22 November 2023 Off By Herea Darius
Delegația Episcopiei Caransebeșului la Întâlnirea de lucru a responsabililor cu cateheza parohială din Mitropolia Olteniei

O delegație a Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului a participat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, în perioada 17-18 noiembrie 2023, la întâlnirea de lucru a responsabililor cu cateheza parohială și activitățile cu tinerii din Mitropolia Olteniei.

Evenimentul a avut loc la Mănăstirea Lainici, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei ș Mitropolitul Olteniei și a reunit responsabilii cu cateheza parohială și activitățile cu tinerii din toate cele patru eparhii ale Mitropoliei Olteniei. Este vorba de consilierii și inspectorii implicați în activitățile catehetice și cu tinerii, din: Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și din Episcopia Slatinei și Romanaților.

La reuniune au participat și reprezentanți ai asociațiilor de tineret din Mitropolia Olteniei, precum și o delegație din Episcopia Caransebeșului, formată din reprezentanți ai Departamentului de Tineret ai eparhiei, care au fost prezenți în calitate de invitați la acest eveniment. Asociațiile de tineret din Mitropolia Olteniei reprezentate la eveniment au fost: ASCOR Craiova, ASCOR Târgu Jiu, Asociația „Sf. Valentin” Râmnicu Vâlcea, Asociația profesorilor de religie „Anastasia” Drobeta Turnu Severin și Asociația „Kinonia” Slatina, iar în calitate de invitați sunt prezenți reprezentanții Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Scopul întâlnirii l-a reprezentat, în primul rând, prezentarea unor modele de bune practici în activitățile catehetice și cu tinerii, precum și conturarea unei agende catehetice la nivelul celor patru eparhii, dar și a unei agende comune, la nivel de mitropolie, pentru anul 2024.

„Întâlnirea de lucru a responsabililor cu cateheza parohială și activități cu tineretul din Mitropolia Olteniei este o urmare firească a Congresului Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, organizat în luna septembrie de către Patriarhia Română, în cadrul căruia s-a discutat despre nevoia unei agende catehetice comune atât la nivel național, cât și la nivel mitropolitan. În cadrul reuniunii de lucru organizată la Mănăstirea Lainici, părintele inspector Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, invitatul nostru, ne prezintă câteva modele de bune practici în activitățile cu tinerii, iar la finalul acestei întruniri, ne propunem să conturăm o agendă comună pentru anul 2024, la nivelul Mitropoliei Olteniei”, a precizat părintele Ștefan Bărbulescu, inspector eparhial în cadrul Sectorului de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei.

Referindu-se la scopul prezenței delegației din Banatul de Munte la acest eveniment, părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a subliniat: „am luat parte la acest eveniment, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, din dorința de a împărtăși colegilor din Mitropolia Olteniei din experiența în activitățile catehetice și misionare cu copiii și tinerii pe care am acumulat-o în cei peste 10 ani de când derulăm astfel de proiecte în eparhia noastră. Centrele de tineret din eparhia noastră, taberele în comunitate (de tip Tabăra din Inima Satului), sau activitatea ATOR Banatul de Munte – sunt doar câteva dintre modelele pe care le-am propus responsabililor cu cateheza din zona Olteniei, din dorința de a sprijini dorința și entuziasmul colegilor noștri din aceste eparhii, cu care avem relații frumoase de colaborare”. Cu privire la finalitatea acestei întâlniri, reprezentantul Episcopiei Caransebeșului a subliniat că „suntem siguri că discuțiile și consfăturile din aceste zile, purtate inclusiv cu tinerii, reprezentanți ai asociațiilor de tineret, vor da roade la vreme potrivită și că această întâlnire va fi avut și rolul de a strânge relațiile de colaborare în planul misiunii cu tinerii între eparhiile din Mitropolia Olteniei. Cu siguranță, cel puțin o parte dintre proiectele propuse aici se vor concretiza în activități frumoase și roditoare pe Agenda pe anul 2024 a Birourilor de catehizare a tineretului din Mitropolia Olteniei”.

Pe ordinea de zi a reuniunii s-au aflat, pe lângă modelele de bune practici și dezbateri și discuții pe teme de interes și actualitate în organizarea Birourilor de cateheză la nivelul eparhiilor, precum: conturarea unei strategii de lucru la nivel eparhial și mitropolitan, modalități de stimulare și încurajare a implicării preoților în activitățile catehetice, modalități de implicare a tinerilor în activități de voluntariat în biserică, accesare de resurse financiare pentru activitățile cu tinerii, precum și organizarea eficientă a activității, atât la nivel de eparhie, cât și la nivelul organizațiilor de tineret. De asemenea, pe agenda evenimentului s-a mai aflat și calendarul Întâlnirilor Tinerilor Ortodocși (ITO) în eparhiile din Mitropolia Olteniei în anul 2024, precum și programarea unor traininguri pentru tinerii care doresc să activeze ca și voluntari în taberele din vara viitoare.

Delegația Episcopiei Caransebeșului a fost condusă de către părintele inspector Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret, acesta fiind însoțit de cinci reprezentanți ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Evenimentul se înscrie în Agenda națională a Biroului de catehizare al Patriarhiei Române, care acordă o atenție sporită întâlnirilor regionale la nivel mitropolitan și eparhial, în scopul conturării unei strategii de lucru comune în ceea ce privește activitățile catehetice și cu tinerii.