Hirotonii la Catedrala Episcopală din Caransebeș

12 November 2023 Off By Pavel Canea
Hirotonii la Catedrala Episcopală din Caransebeș

În ziua în care a fost cinstit Sfântul Mare Mucenic Mina, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit în treapta preoției pe diaconul George Dumitru Ciogolea ce v-a slujit la Paraclisul Episcopal cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Iosif cel nou de la Partoș” din localitatea Gărâna.

De asemenea, Părintele Episcop l-a hirotonit diacon pe teologul Ioan Vlăduț Moroti ce va urma să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Ciclova Română din Protopopiatul Moldova Nouă.

La sfânta slujbă au fost prezenți credincioși din Caransebeș, dar și membrii familiilor celor doi hirotoniți, precum și prieteni și cunoscuți ai acestora. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.  

În cuvântul de final Preasfințitul Părinte Lucian le-a transmis celor doi părinți nou hirotoniți că nu trebuie să uite că au fost hirotoniți în ziua de cinstire a mai multor mucenici ai Mântuitorului Hristos. „Preoția este și o mucenicie, o jertfă și o cruce pentru cei ce vor să-L urmeze pe Mântuitorul Hristos și să-L propovăduiască cu timp și fără timp. Atunci când vă este greu să spuneți împreună cu Sfântul Apostol Pavel: «Toate le pot în Hristos Cel ce mă întărește». Toate le putem rezolva și împlini în Hristos Cel care ne întărește pe noi nevrednicii și neputincioșii, așa cum și astăzi am rostit formula de consacrare la Taina Hirotoniei: «Dumnezeiescul har, care pe cele neputincioase le vindecă și pe cele cu lipsuri le împlinește…». De aceea, întotdeauna să ne încredem în puterea lui Dumnezeu pentru că în lume necazuri avem la tot pasul, dar să îndrăznim căci Hristos a biruit lumea și dacă noi credem în El vom birui și vom ajunge să ne bucurăm și să ne veselim în Împărăția Învierii și Luminii lui Hristos, dar până acolo trebuie să ne bucurăm în Împărăția lui Dumnezeu cea de pe pământ, în Biserica slavei, cea una, sfântă, sobornicească și apostolească. Vă dorim sănătate, putere și Arhiereul cel veșnic să vă călăuzească în permanență”.

De asemenea Părintele Episcop i-a îndemnat să rămână toată viața cu aceeași emoție sfântă pe care au avut-o în ziua hirotoniei și să nu deznădăjduiască, să nu scadă în credință și dragoste pentru că au responsabilitatea să-L mărturisească în tot ceasul pe Dumnezeu Cel întreit în persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.