Împreună slujire și recunoștință pentru preoții pensionari din Banatul Montan

29 November 2023 Off By Pavel Canea
Împreună slujire și recunoștință pentru preoții pensionari din Banatul Montan

În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a rânduit ca în Postul Nașterii Domnului, să se roage împreună cu toți preoții pensionari din Eparhia Banatului Montan.

Astfel, marți, 28 noiembrie, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș alături de un sobor de preoți și diaconi. Soborul slujitor a fost alcătuit din părinți protopopi onorifici și alți preoți pensionari.

La momentul potrivit preoții slujitori, dar și cei care au participat la Sfânta Liturghie, s-au împărtășit cu Sfintele Taine alături de ierarhul lor.

Au luat parte la sfânta slujbă și doamnele preotese. La final, toți preoții pensionari prezenți au primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian diplomele de recunoștință și Sfinte Scripturi.

„Astăzi a fost o mare sărbătoare pentru Episcopia Caransebeșului și pentru toți preoții care au răspuns invitației noastre. Cu toții ne-au mulțumit pentru această inițiativă, iar noi la finalul slujbei le-am mulțumit pentru toată activitatea și osteneala depusă în slujba Bisericii lui Hristos. Sunt mulți preoți pensionari care încă mai slujesc în parohiile vacante și în filiile din Eparhia noastră, unii chiar sunt reîncadrați pentru că nu mai avem foarte mulți candidați absolvenți de teologie care doresc să-și asume misiunea preoțească. Prin urmare am apelat cu multă încredere și dragoste frățească și părintească la părinții pensionari și dânșii au răspuns chemării noastre și iată ne-au ajutat în misiunea pe care suntem datori să o desfășurăm în această Eparhie”,  a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Îl rugăm pe Arhiereul Cel Veșnic să le dăruiască tuturor preoților pensionari din Eparhia noastră multă sănătate, putere și întru toate bună sporire și pe mai departe să aibă aceeași evlavie și râvnă în propovăduirea cuvântului evangheliei Mântuitorului Hristos. Să ne ajute Domnul să fim toți propovăduitori ai evangheliei până la suflarea noastră cea mai de pe urmă și să ne păstrăm dreapta credință, astfel încât la finalul acestei vieți să putem spune cu Apostolul neamurilor: «Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit»”, a mai spus Părintele Episcop.

În Episcopia Caransebeșului sunt peste 60 de preoți pensionari dintre care 17 sunt reîncadrați și slujesc în parohiile și filiile vacante ale Eparhiei.