„La ceas aniversar, muzica ne unește” la Caransebeș

3 November 2023 Off By Herea Darius
„La ceas aniversar, muzica ne unește” la Caransebeș

Joi, 2 noiembrie, la Caransebeș, s-a desfășurat evenimentul cultural-artistic intitulat „La ceas aniversar, muzica ne unește – In Memoriam Antoniu Sequens (1865-1938)”, prilejuit de împlinirea a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a compozitorului Antoniu Sequens și 25 de ani de activitate a Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș, fiind organizat de Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Primăria Caransebeș și cu Societatea Femeilor Ortodoxe.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a compozitorului Antoniu Sequens în Biserica-necropolă „Sfântul Ioan Botezătorul” din Caransebeș, oficiată de un sobor de preoți condus de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Răspunsurile funebre au fost date de un grup de slujitori ai Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” pe acordurile muzicale compuse de renumitul compozitor.

A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în după-amiaza aceleiași zile în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, care a început cu evocarea personalității compozitorului Antoniu Sequens, susținută de doamna Monica Iacobescu, președinta Societății Femeilor Ortodoxe Române din Caransebeș. În continuare, auditoriul a fost purtat sub cupola divină a muzicii, printr-un moment artistic coral și instrumental din repertoriul compozitorului comemorat. Armoniile muzicale au fost maiestuos împletite de Alexandru Petria, la pian, alături de Corala „Epifania” din Timișoara, care a abordat un repertoriu religios, și de Corul Catedralei Episcopale din Caransebeș, care a abordat un repertoriu laic din lucrările lui Antoniu Sequens.

Cele două componente ale evenimentului de astăzi, aflat în coorganizarea Episcopiei Caransebeșului, au adus, pe de-o parte, recunoștință, prin comemorarea compozitorului Antoniu Sequens, dar, în același timp, a adus recunoștință și pentru Societatea Femeilor Ortodoxe, care își desfășoară activitatea cu binecuvântarea Episcopiei Caransebeșului”, a precizat părintele arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Părintele consilier a subliniat legătura dintre compozitorul Antoniu Sequens și Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeș, evidențiind cele trei valori comune împărtășite:

Legătura dintre Societatea Femeilor Ortodoxe și Antoniu Sequens rămâne foarte importantă pentru comunitatea din Caransebeș și pentru Episcopia Caransebeșului, deoarece au împărtășit valori comune, binele, frumosul și adevărul. Aceste valori au fost exprimate de Antoniu Sequens prin toată activitatea lui, în compozițiile lui muzicale, dar și în toată autenticitatea vieții lui, iar femeile ortodoxe se străduiesc, prin activitatea lor, ca aceste valori să le aducă în actualitate și să le facă vii pentru comunitate. De aceea, a fost o zi a recunoștinței, o zi a comemorării, dar, în același timp, și o zi a proiectării unor valori de care societatea are, în continuare, nevoie.”

În încheiere, pentru a marca și cei 25 de ani de activitate a Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș, doamna președinte a expus o parte din misiunea socială și culturală pe care societatea a desfășurat-o de-a lungul timpului. Ca o încununare a momentului festiv, Corala „Epifania” a cântat tradiționalul „La mulți ani”, iar Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeș a primit în dar icoana „Acoperământul Maicii Domnului”.