Lansare de carte la Primăria Municipiului Caransebeș

17 November 2023 Off By Pavel Canea
Lansare de carte la Primăria Municipiului Caransebeș

Joi, 16 noiembrie, a fost lansat noul volum al profesorului și istoricului Constantin Brătescu, în Aula „1 decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș. Este vorba despre cartea ce pune la îndemâna cititorului o filă a istoriei Caransebeșului dintre anii 1948-1968.

Volumul intitulat „Orașul Caransebeș între anii 1948-1968. File de monografie” a fost prezentat de omul de cultură Ioan Cojocariu.  Cartea este cea de-a 4-a din seria de cărți de istorie scrise de profesorul Brătescu care și-a propus să scoată la iveală prin aceste file de monografie: evenimente, personalități, viața instituțiilor, a întreprinderilor, viața economică, administrativă, problemele de învățământ și cultură, viața spirituală, lupta pentru demnitatea națională și eliberarea Banatului de sub ocupația străină, etc. La evenimentul cultural a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, autorități locale, preoți, profesori și oameni de cultură, pasionați de istoria Caransebeșului.

„Domnul profesor Constantin Brătescu ne pune în fața tuturor un volum care într-adevăr cu obiectivitate ne descrie viața orașului Caransebeș sub toate aspectele ei, pentru că avem aici capitole întregi dedicate culturii, artei, presei, învățământului, vieții economice și așa mai departe. Este o carte completă și complexă, file de monografie, o carte care ne îndeamnă pe toți la lectură tihnită, iată la începutul Postului Crăciunului”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul său.

„Avem un capitol întreg în această carte dedicat vieții religioase sub presiunea statului ateist 1948-1968. Sigur au fost și lucruri bune care s-au întâmplat în țara noastră în acea perioadă și trebuie să subliniem faptul că învățământul era tratat cu seriozitate de regimul din acea vreme. Dar, în același timp trebuie să fim de acord și cu faptul că după instaurarea regimului comunist în țara noastră Biserica a fost marginalizată și bineînțeles Religia a fost scoasă din școli și copii au fost obligați să învețe teoria evoluționistă”, a mai spus Părintele Episcop.

Despre lucrarea istoricului Constantin Brătescu au vorbit mai mulți oameni de cultură prezenți la această manifestare importantă pentru viața culturală și științifică a Municipiului Caransebeș.