Taina Sfântului Maslu în Parohia Valea Bistrei

21 November 2023 Off By Herea Darius
Taina Sfântului Maslu în Parohia Valea Bistrei

În prima duminică din Postul Crăciunului, începând cu ora 16.00, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Parohia Valea Bistrei, Protopopiatul Caransebeș. Soborul de preoți slujitori a fost format din părintele Silviu Cotuna  de la Parohia Zăvoi, părintele paroh Ioan Seracin și părintele pensionar Romulus Frîncu din Băuțar.

În rânduiala Bisericii Ortodoxe, Taina Sfântului Maslu se săvârșește cu precădere în perioadele de post. Lucrarea de vindecare și de iertare a păcatelor este susținută prin ungerea credincioșilor cu untdelemn sfințit, însoțit de rugăciunea preoților săvârșitori ai sfintei taine către Dumnezeu, Doctorul sufletelor și al trupurilor.

Sfântul Apostol Iacov îl îndrumă pe creştinul bolnav „să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iacov 5, 14-15). În acest fel, este evidenţiat scopul vindecător al Tainei Sfântului Maslu, şi anume, acelade a vindeca omul bolnav sufleteşte şi trupeşte. Prin rugăciunile rostite la slujba Sfântului Maslu, cerem de la Hristos tămăduire celor care se află în neputinţa sufletului şi a trupului întărindu-le toate mădularele şi gândirea acestora cu harul Său.”

În cadrul sfintei slujbe cei prezenți au fost unși cu untdelemn sfințit, au ascultat pericopele evanghelice și scrierile Sfinților Apostoli rânduite, dar și cuvintele rostite de preotul paroh Ioan Seracin: „Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această duminică binecuvântată, mulțumim Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru această Sfântă Taină! Mulțumim părintelui Silviu și părintelui Romulus, pentru împreuna-slujire și pentru că ne-au onorat cu prezența dumnealor. Ne rugăm la Dumnezeu să primească rugăciunea noastră, să ne dea sănătate trupească și sufletească. Vă mulțumim și dumneavoastră pentru participare, celor care de fiecare dată umpleți bisericile, duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare”. (Pr. Romulus Frîncu)